ЛЮБОПИТНО

Феномен! Катя от Благоевград живее 30 години без сън

Тя е от Благоевград. И изумява всички. Защото спи само два часа на нощ. Учените са безсилни пред феномена Катя Илиева, която живее вече близо 30 години без сън, пише „Стандарт“.

Феноменът не е свързан с някакъв жесток инцидент, като загуба на близък или катастрофа, което би било обяснимо при подобни случаи. Един хубав ден жената чела до късно и заспала в два през ноща. След два часа се събужда напълно бодра и свежа. От тогава, вече повече от 30 години, Катя заспива точно в два и става в четири. Нито минута по-рано или по-малко.

Навремето Военномедицинската академия проявили интерес към нея. Приемана е няколко пъти в неврологията, но не разгадали тайната как може, организмът да се въстанови с такава минимална доза сън. В крайна сметка, невролозите стигат до заключението, че мозъкът и биоритмите й сами се настроили на някакъв ненормален за човека ритъм, който устройва организма й.

От години Катя спазва собствена диета и поддържа тонус само с плодове и зеленчуци без никакво олио.

Другото хоби на Катя е билкарството и цветарството. Самата тя познава и използва над 200 билки. В градинката си в с. Черниче отглежда над 40 сорта рози, включително най-екзотичните.

Катя Илиева вече е свикнала с нетипичното си безсъние и нечовешкия си тонус. Себе си не вижда като феномен или недоразумение на природата. “По-различна и имам възможност да направя много неща в живота си, за които обикновените хора нямат време”, казва за себе си дипломираната химичка.

ПРОЧЕТИ

Back to top button