ОБЩЕСТВО

Финансовият министър на САЩ: Петролът може би ще поскъпне

Снимка: Pexels

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън предупреди, че европейските санкции срещу Русия могат да доведат до поскъпване на бензина в Съединените щати през зимата.

През декември повечето европейски държави прекратяват напълно покупките на руски нефт. Тогава влиза в сила и европейска забрана за услугите, позволяващи на Русия да транспортира нефта си с танкери.

Пред Си Ен Ен Йелън отбеляза, че решение на проблема е планът на Г-7 за налагане на горен лимит на цената на руския петрол.

Услуги като застраховане, финансиране и навигация ще бъдат отказвани само на онези доставчици, които не се съобразяват с ценовия таван, който ще бъде въведен от западните съюзници на Украйна.

По този начин ще бъдат ограничени приходите, с които Кремъл финансира военните си усилия в Украйна, но в същото време руският петрол ще продължава да постъпва на глобалния пазар и цените на петролните продукти в САЩ и други страни по света ще останат поносими, обясни американският министър, предава БНР.

По-рано днес руският министър на енергетиката Николай Шулгинов повтори заканата, че Москва ще спре да продава петрол и газ на страните, които се опитат да ограничат цената им.

ПРОЧЕТИ

Back to top button