ОБЩЕСТВО

Футболни залози – Видове коефициенти и как се изчисляват

Спортните залагания са високорисково, но потенциално доходоносно начинание, а ключът към отключване на тези печалби се крие в разбирането на коефициентите. Коефициентите са в основата на всички спортни залози, като най-популярни са богатите на пазари футболни залози и букмейкърите обикновено предлагат специални промоции именно за тях. Все пак, независимо от стратегията или спорта, с който ще решили да опитате късмета си, важно е да разберете как работят коефициентите, за да бъдат прогнозите ви успешни. В тази статия ще ви запознаем с това как се изчисляват и какви са видовете.

Шансът е езикът на вероятността, който е от съществено значение за всеки любител на залаганията. Коефициентите са начинът на букмейкърите да говорят в проценти – вероятността за всеки възможен изход може да бъде изразена като дроб от сто, които се събират до 100%. Като се научат да тълкуват правилно коефициентите, залагащите ще увеличат шансовете си за успех на пазарите за футболни залози.

Макар и на пръв поглед изгодни, важно е да се отбележи, че букмейкърите никога не предлагат коефициенти на ниво 100% шанс. Например, ако заложите на „ези-тура“ с 50/50 шансове за победа, вместо да предложат коефициент 2.00 (равни пари), те вероятно ще дадат само 1,90 – това леко отклонение от равния коефициент е начинът, по който букмейкърите се предпазват от залагащите, които стратегически правят залози за сигурни печалби и финансово се предпазват от потенциални загуби.

Независимо дали сте начинаещ в залагането, или просто искате да опресните знанията си, има много интересни стратегии. Тук, в България, най-популярният начин за изчисляване на коефициенти е десетичният, но съществува и дробния и американския.

Тези коефициенти са разпространени в Европа. Всичко, което трябва да направите, е да разделите 100 на процентния шанс. Например, залагате на отбор с 80% шанс за победа, тогава коефициентът ще се сметне по следния начин: 100/80=1,25. Това означава, че за всеки заложен лев, ако коефициентът работи във ваша полза, ще получите 25 стотинки. Друг пример – при залог от 4лв. на коефициент 1,25 вие ще спечелите 5лв.

Популярните във Великобритания дробни коефициенти също са лесен начин за изчисляване на вероятностите. Например 80% шанс за печалба се равнява на 1/4 дробен коефициен, което означва, че на всеки четири пъти има само един път, когато можете да загубите. По-конкретно при футболните залози, ако Челси има 1/4 шанс за победа, тогава има вероятност да триумфира в три от всеки четири мача.

На пръв поглед те изглеждат сложни, но всъщност са доста разбираеми, след като се запознаете с тях. Въпреки популярността им в Щатите обаче, този тип коефициенти остават сравнително чужди за залагащите на други легализирани спортни пазари по света.

Американските коефициенти биват два вида – положителни и отрицателни. Положителните коефициенти представят аутсайдера (например 140), като показват колко можете да спечелите, ако заложите 100 единици на него. По същия начин отрицателното число (например -140) показва какъв залог е необходим за категорична победа на желания от вас резултат с изплащане на 100 единици.

 публикация

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button