ОБЩЕСТВО

Гълъб Донев: Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки

Кадър: БНТ

Служебният премиер Гълъб Донев прие почетния караул, след което беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите воини от Великотърновския митрополит Григорий.

Празничните прояви на историческия връх Шипка започнаха с концерт пред Паметника на свободата.

„Българската свобода има свой връх и той се нарича Шипка. Всяка педя земя тук разказва драматичната история на българската свобода, пропита с кръвта и саможертвата на предците ни“, заяви служебният премиер на официалните тържества на връх Шипка по случай 145-ата годишнина от Освобождението на България.

„Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки. Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм, с вяра в сърцето, смело, но тихо, защото под нозете ни стоят костите на опълченците, които през август 1877 година браниха този връх до последен дъх. Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които изправени пред избора – свобода или смърт, избраха България. Помним и никога няма да забравим хилядите воини, които в Руско-турската освободителна за нас война отдадоха живота си за нашата свобода“, подчерта премиерът Гълъб Донев.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button