ИКОНОМИКА

Газохранилищата в Германия вече са запълнени на 85%, но…

Газохранилищата в Германия вече са запълнени на 85%, което отговаря на заложените от Берлин целеви нива за месец октомври, въпреки продължителното спиране на руските доставки по „Северен поток-1”. Това сочат публикувани в събота данни на европейската група на операторите „Газ инфрастръкчър Юръп”, цитирани от Ройтерс.

Фактът, че газохранилищата са запълнени на 85,02% означава, че компаниите и гражданите на най-голямата европейска икономика се вслушват в призива на правителството да пестят газ за зимата заради намаления внос от Русия.

През миналия месец потреблението на газ в промишлеността е намаляло с 21% на годишна база, съобщи миналата седмица председателят на Съюза на германската индустрия (Бе Де И).

Той обаче предупреди, че този спад не е добър знак.

„Причината за това често не е повишаване на ефективността, а драматичен спад в производството. Това не е успех, а проява на огромен проблем”, обясни той.

Германия успя да запълни газохранилищата си съгласно заложената цел за следващия месец в момент, в който Русия отмени крайния срок за възобновяване газоподаването по „Северен поток 1”, заявявайки, че е открила технически неизправности.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button