ОБЩЕСТВО

Георги Господинов спечели най-престижната литературна награда в света Букър

снимка: Булфото

Най-престижната литературна награда е в български ръце. Георги Господинов прибра приза „Букър“ за романа си „Времеубежище“.

„Утре е най-важният ден в България, моят любим ден – на кирилицата. Прекрасно е, когато празнуваме буквите и езика“, каза Господинов в благодарствената си реч.

„Честит празник! Честито чудо на езика!“, поздрави той на български, предава dnevnik.bg.

Победителят беше обявен на официална церемония в Лондон от председателя на журито на тазгодишното издание на отличието – носителката на „Гонкур“ Лейла Слимани.

За наградата се конкурираха 6 произведения, влезли в краткия списък с номинации за отличието, сред които беше и романът на Георги Господинов „Времеубежище“.

Останалите произведения от краткия списък са Boulder от Ева Балтасар, The Gospel According to the New World от Мариз Конде, Whale от Чхон Мьон-гуан, Standing Heavy от Патрик Арманд-Гбака Бреде – Гааз и Still Born от Гуадалупе Неттел.

Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата – победител. Досега отличието са печелили автори като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button

����� ������

�������� �� ����

������ �� �������