ПОЛИТИКА

ГЕРБ защитиха Добрев, казаха как отвръщат на атаката на Прокуратурата ВИДЕО

Искаме да споделим с вас е във връзка с вече разпространяващата се информация, че от Прокуратурата щели да започнат да искат имунитета на определени представители, като се започне от нашия колега Делян Добрев. 

Искаме да ви съобщим, че решението на ръководството на ГЕРБ и парламентарната група е по никакъв начин да не се съгласяваме със свалянето на имунитета на народни представители от която и да е група, докато текат обсъжданията и процеса по правосъдната реформа, включително и конституционните промени.  

Това заяви на втори извънреден брифинг Даниел Митов, коментирайки информацията, че Софийска градска прокуратура ще поиска свалянето на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. 

„Случващото се е показателно как критиката по отношение на прокуратурата, че държи определени дела на трупчета, за да влияе на политическите решения на определени политици, тези обвинения се потвърждават през последните развития.

Затова няма да позволим свалянето на имунитета на който и да е представител докато се обсъжда съдебната реформа. 

Аз съм минал по този път, знам какво означава през подобен натиск да се опитват да ти влияят. Това не бива да се позволява , още повече когато става дума за измислени казуси“, каза още Митов. 

След това думата взе Добрев, за да разкаже какво точно е това обвинение.

„Все още няма внесено искане за сваляне на моя имунитет в НС, но в медиите излезе информация, че това предстои. В тази връзка ще ви кажа за какво ще ми искат имунитета и защо това е репресия от страна на прокуратурата върху политиците в България. 

По време на кабинета „Орешарски“ ни тормозеха всички подред. Дори и Дани Митов, неговото поне влезе в съда и той да каже, че няма извършено престъпление. Аз нямах този късмет , моето дело бе държано на трупчета 9 години. Бях нещо като вечния обвиняем. Всяка година ме викаха по веднъж. Миналата година на 15 април приключих постановление за прекратяване на производство с мотиви 20 страници.

И сега научавам от медиите, че това, което държаха на трупчета 9 години, сега пак искат да го възобновяват. С какви мотиви, при условие, че те самите са го прекратили? Доказали са, че не съм извършил престъпление. 

Ако това се случи, единственото обяснение е, че това е политическа репресия. Няма такова друго брадясало дело в прокуратурата. След 10 години прекратено и сега трябва да бъде възобновявано, щото няма друго.

Ще ми е много интересно как на 20 страници са обяснявали, че няма престъпление, а сега същите прокурори ще обяснят, че има престъпление“, каза Добрев. 

Добрев съобщи че искането на Софийска градска прокуратура вече е предадено на главния прокурор и предстои той да поиска имунитета му от НС. Той определи този акт като репресия. 

„Всичко, което се случва, е още едно доказателство, че пътят, който сме поели е правилен. В НС има мнозинство, решено да проведе обхватна съдебна реформа и тази работа ще бъде свърена до край. Това мнозинство няма да позволим да се превърне в малцинство.

В миналото член 70 за имунитета на депутатите е пораждал серизни интерпретации. В повечето случаи депутатите са си го давали сами, сега обаче е различно.

Това е опит да бъде разбито мнозинството, което е готово да проведе съдебна реформа“, каза на свой ред Томислав Дончев.

„Това ще е систематично поведение на нашата ПГ по отношение на който и да е имунитет, докато траят приемането на промените в законодателството и Конституцията.

Надяваме се на широка подкрепа в парламента. Не може да допускаме друга институция, която по закон няма право да се меси в политиката, да променя волята на мнозинството.

Надявам се на подобна подкрепа не заради персонален страх. Днес е Делян, утре може да е Киро, или Асен. Това не трябва да се допуска“, отсече Дончев 

Очевидно съдебната реформа не се харесва на няколко души, които са склони да злоупотребяват със закона, като се опитват да сплашват народни представители и да влияят на политическата система. Безсрамно, изрази мнение той. 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button