ИКОНОМИКА

Германия ще запълни своите хранилища и без руски газ

Председателят на Мрежовата агенция (германското ведомство, което регулира енергийния пазар) Клаус Мюлер очаква страната да може да започне зимата на 2023/24 г. с пълни съоръжения за съхранение на природен газ.

„Сега излизаме от зимата със сравнително пълни хранилища. Това ще спомогне за запълването на хранилищата през лятото без руски тръбопроводен газ“, заяви Мюлер пред dpa по повод изтичането на т.

нар. година на съхранение на 31 март.

Съоръженията за съхранение компенсират колебанията в потреблението на газ и по този начин представляват буферна система за пазара. Сутринта на 14 ноември 2022 г. Федералната провинция е регистрирала ниво на запълване от 100%. През зимата нивата на запълване обикновено намаляват. Във вторник сутринта общото ниво на запълване в германските хранилища е 64,3%. Русия пък спря доставките на природен газ за Германия в края на август 2022 г.

България също отчита висока запълняемост – според служебния енергиен министър Росен Христов съоръжението в Чирен е пълно на около 70%. За България доставките на тръбен руски газ бяха спрени от началото на април. 

Още преди няколко седмици вътрешен документ на Федералната агенция по мрежите показа, че силно увеличеният внос на газ от Норвегия, Нидерландия и Белгия почти напълно е компенсирал загубата на руските доставки на газ в нетния внос от края на август 2022 г. насам. Според документа от 2017 г. до края на февруари 2022 г. Германия е внасяла средно по 77,0 терават часа природен газ на месец, като се приспадне износът, който е бил използван за покриване на националното потребление и за запълване на хранилищата.

За сметка на това нетният внос от септември 2022 г. до края на януари – т.е. без доставките на руски газ – е бил 72,7 тераватчаса на месец. Освен това през януари е имало около 4 тераватчаса втечнен природен газ от новите терминали по германските брегове. А според Федералната агенция за мрежите през 2021 г. Германия е консумирала около 1000 тераватчаса природен газ.

Според документа от 2017 г. до края на февруари 2022 г. всеки месец от Норвегия към Германия са постъпвали средно по 26 терават часа природен газ. След прекратяването на руските доставки това количество е било 41 тераватчаса. Нетният внос от Нидерландия се е увеличил от 2 на 25 тераватчаса. С Белгия газовите потоци преди войната са били балансирани средно с месечен обем от около 2 тераватчаса в двете посоки. От септември насам всеки месец около 23 тераватчаса природен газ са постъпвали само в една посока: от Белгия към Германия.

Данните също така показват, че от септември насам от Германия към други държави е пренесен значително по-малко природен газ, отколкото преди. Значително намаление има например в газовите потоци с Швейцария, където от септември до януари обемът на вноса е надвишавал износа за Швейцария.

Федералната агенция за мрежите продължава да оценява доставките на газ в Германия като „стабилни“. 

„Ще се нуждаем от пълни хранилища и за следващата зима. Ако следващата зима е значително по-студена, ще се нуждаем и от значително повече газ“, каза Мюлер . Той определя запълването на хранилището през миналата година като „голям успех“. „Пълните хранилища, умерените температури и икономиите ни помогнаха да преминем добре през миналата зима“.

Мюлер е убеден, че Германия ще успее да преживее добре следващата зима по отношение на доставките на газ, но призовава към бдителност: „Трябва да се подготвим добре и за следващата зима. Тази подготовка включва и това да продължим да използваме газ пестеливо“. 

Ако доставките на газ продължат, планираните допълнителни терминали за втечнен природен газ влязат в експлоатация и не стане твърде студено, „можем да преживеем добре и следващата зима“, убеден е той. 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button

����� ������

�������� �� ����

������ �� �������