ИКОНОМИКА

Големите банки в Европа се подготвят за апокалипсиса с “енергийни дажби“

Повечето големи европейски банки вече купуват резервни генератори и чертаят планове за пестене на енергия, в подготовка за налагането на „енергийни дажби“ и дори евентуално спиране на тока. А спиране на електричеството би могло да застраши нормалното функциониране на паричната система, пише Reuters в обширен коментар, как би се отразила енергийната криза на банковия сектор, пише money.bg.

Докато Русия постепенно намалява доставките на природен газ за Европа, големите банки провеждат стрес тестове, за да разберат как могат да се справят с недостига на енергия, и търсят алтернативни енергийни източници, за да гарантират, че банкоматите и онлайн банкирането няма да спрат да работят.

За финансовите институции е особено важно да действат навреме и да гарантират нормалното разплащане в рамките на европейската икономика, която вече и без друго сериозно страда от ефектите на войната в Украйна.

„Банковата система е важна част от всички останали системи“, казва Джанлука Пескароли, професор по оперативна сигурност и устойчивост при бедствия в „Юнивърсити колидж Лондон“. „Основното ми притеснение е от евентуалния ефект на доминото върху обществото при спиране на банкомати или безкасови транзакции, както и от зависимостта, които банките имат от други услуги в интернет.“

JPMorgan, за която работят хиляди служители в Лондон и Франкфурт, вече е провела тестове как да действа в случай на спиране на тока, съобщи Reuters, позовавайки се на източник, запознат със случващото се. В зависимост от сложността на ситуацията, банката може да включи резервни дизелови генератори, които да захранват основни офиси в продължение на няколко дни, посочва източникът.

Най-голямата американска банка отпуска кредити на компании в Европа, търгува с акции и облигации и ръководи търговска банка във Великобритания.

Втората най-голяма банка в Италия – „Уникредит“ (UniCredit), също тества през лятото оперативната си сигурност, съобщават запознати източници. Акцентът е бил поставен върху обработката на данни, като двата основни центъра за тази функция, са били захранвани от две различни електроцентрали.

Euronext, която управлява френските и италианските фондови борси, съобщава, че е преоценила потреблението на енергия след руската инвазия в Украйна и се е сдобила с резервни генератори.

„Дойче банк“ (Deutsche Bank) вече е започнала серия от стъпки, за да намали енергийното си потребление в своите 1400 сгради в цяла Германия. Целта е да спести 4,9 милиона киловатчаса електроенергия годишно, което е достатъчно за захранването приблизително на 49 000 електрически крушки в продължение на час.

Банката спира топлата вода в тоалетните, понижава температурата в офисите, изключва цялото вътрешно осветление в клоновете, както и светещата външна реклама през нощта. Фонтанът през главния офис на банката във Франкфурт също ще бъде изключен от захранване.

BNP Paribas, най-голямата френска банка, вече взема марки по отношение на потреблението на ток в своите 2750 клонове, офиси и центрове за данни във Франция, Белгия и Италия, казва запознат източник. Опасността от прекъсване на електрозахранването е „следена отблизо“ и е включена в плана за непрекъснатост на бизнеса, който вече е разработен.

Големи застрахователни компании също вземат мерки, за да ограничат потреблението на енергия. Швейцарската „Цюрих иншуърънс груп“ (Zurich Insurance Group) обяви, че през нощта ще спира осветлението в офисите си и ще се откаже от „всички декоративни потребители на енергия, например фонтани“.

Ако енергийната криза се задълбочи, финансовите компании са готови да предприемат и по-драстични стъпки, споделят източниците. Но с или без допълнителни мерки, зимата със сигурност ще бъде истинско предизвикателство.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button