СВЯТ

Горещи новини от Вашингтон за руснаците и визите им в САЩ

Вашингтон не смята за необходимо да ограничава визите на всички руснаци като наказание за действията на Руската федерация в Украйна.

Това заяви в събота координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност (НСС) на Белия дом Джон Кърби. Той направи изявлението в интервю за телевизионния канал „Дождь“.

„Ние наложихме визови ограничения на отделни руснаци.

Вярваме, че това е инструмент, който помага да се подведат под отговорност поддръжниците на режима, каза той. Но не вярваме, че подвеждането под отговорност на всички руснаци е продуктивна мярка. Вярваме, че няма нужда да го превръщаме във война с целия руски народ. Тук не трябва да се обвинява руският народ“

Припомняме, че Русия поиска 56 визи от Съединените щати за руския външен министър Сергей Лавров и неговата делегация, които трябва да пътуват до Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН този месец, но досега не е получила нито една.

В писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш руският посланик в ООН Василий Небензя посочи, че това е „тревожно“, тъй като през последните няколко месеца Вашингтон „непрекъснато отказваше да издаде визи“ на редица руски делегати за други форуми на ООН.

Съединените щати приемат сериозно задълженията си като страна домакин на ООН, заяви от своя страна говорител на Държавния департамент, който подчерта, че съгласно законодателството на САЩ данните за визите са поверителни и не може да коментира отделни случаи.

Съгласно „споразумението за централата“ на ООН от 1947 г. САЩ обикновено са длъжни да разрешат достъп до ООН на чуждестранни дипломати. Вашингтон обаче твърди, че може да откаже визи по причини, свързани със „сигурността, тероризма и външната политика“.

САЩ отдавна не разрешават на руски дипломати от ООН и гостуващи руски делегации да пътуват на повече от 40 км от Ню Йорк без предварителното одобрение на Вашингтон.

През февруари Вашингтон наложи санкции на Сергей Лавров, обвинявайки го, че е „пряко отговорен за непровокираното и незаконно по-нататъшно нахлуване на Русия в Украйна“. Санкциите замразяват всички активи, които Лавров може да има в САЩ и като цяло забраняват на американски граждани да работят с него.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button