СВЯТ

Huanqiu Shibao с много изненадваща прогноза за Пентагона и Украйна

„Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ обявиха на 19 август нов пакет от военна помощ за Украйна, който ще включва голям брой боеприпаси за ракетните системи за залпов огън (MLRS) HIMARS, противотанкови системи и боеприпаси, радарни ракети и разузнавателни дронове.

Някои от тези въоръжения ще бъдат предоставени за първи път. Американските медии съобщават, че това е 19-ата „военна помощ“, предоставена от САЩ на Украйна през последната година, съобщава китайският всекидневник Huanqiu Shibao /„Хуанцю Шибао“/.

Новият пакет от помощ се оценява на 775 милиона долара, съгласно информацията от официалния уебсайт на Държавния департамент на САЩ, и включва допълнителни снаряди за високомобилните ракетни системи за залпов огън HIMARS.

Както отбелязва Хуанцю Шибао, това е след по-малко от три седмици, откакто Пентагонът обяви предишния пакет от военна помощ на стойност от 1 милиард долара за Киев,. Така общо от януари 2021 г. Съединените щати са изпратили в Украйна оръжия на стойност над десет милиарда долара.

Изданието припомня, че американски официални лица многократно са заявявали, че ето, доставката на поредната оръжейна система, получена от Киев този път, определено ще промени „правилата на играта“ и ще гарантира успеха на украинската армия на фронта.

Но по някаква причина украинските високопоставени служители не вярват силно в това, тъй като те не спират да призовават всички западни страни да им доставят още повече оръжия, по-специално в Киев искат да получат тактически земя-земя балистични ракети (ATACMS), чийто максимален обсег е 300 километра.

Въпреки това Западът и по-специално Белият дом все още отказват да предоставят на Украйна оръжейни системи с по-голям обсег, въпреки ангажимента на Киев да не използва тези оръжия за нападение на руска територия, отбелязва Хуанцю Шибао и предоставя пълен списък на американските оръжия.

По думите на китайския военен експерт Джан Сюефън този доста голям списък с военна помощ включва много оръжия, които отдавна вече не могат да се приемат като съвременни.

„От някои въоръжения, които обикновено се подготвят за извеждане от експлоатация, Съединените щати под егидата на „военна помощ“ успяват да се отърват, като ги предоставят на други страни, в случая в Украйна. Например противотанковата ракета TOW, която американските военни са включили в списъка за ликвидиране съвсем не от вчера.

Армията на САЩ се превъоръжава през 90-те години на миналия век, заменяйки TOW с противотанковите ракети Javelin. Изявлението, че тези ракети ще бъдат предоставени на Украйна за първи път, предполага, че броят на Javelin е бил недостатъчен и TOW ще бъдат изпратени за „компенсация“,

– предполага експерта на „Huanqiu shibao“.

Същото важи и за 105 mm гаубици от серията M119 – модификация на британската гаубица L119 Light Gun , която влезе на въоръжение в британската армия през 70-те години на миналия век – оръжие с ниска мощност, което не представлява никаква опасност за руска армия.

Няма съмнение, че поредният пакет от американска военна помощ няма да може да промени „правилата на играта“, както Пентагонът гръмко обяви, коментират в заключение авторите на статията Джан Джин и Сие Ронгбин.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button