ЛЮБОПИТНО

И Европа ще каца на Луната – с мисия “Артемис“

Със своя сервизен модул ЕСМ (ESM) за американската мисия „Артемис“ (Артемида), Европейската космическа агенция (ЕКА) за първи път е натоварена от НАСА с отговорността за система, която е от решаващо значение за успеха на бъдеща пилотирана мисия до Луната, предаде Франс прес.

Европейският сервизен модул (ЕСМ) е поставен под празната капсула „Орион“ за първата мисия „Артемис“, която по план трябва да стартира в понеделник. Цилиндърът с диаметър и височина около четири метра и тегло над 13 тона ще носи капсулата до и около Луната след отделянето на основната степен на ракетата-носител Ес Ел Ес (SLS) около осем минути след старта.

Нехерметизираният Европейски сервизен модул (ЕСМ) също така ще осигурява електричество на капсулата „Орион“ с помощта на четири слънчеви панела, вода, кислород и температурен контрол.

Те са от съществено значение за живота на астронавтите, които ще пътуват до Луната с втората мисия „Артемис“, съобщава БТА.

Модулът ще извършва орбитални маневри и контрол на ориентацията на „Орион“ и дори може по-късно да бъде използван за пренасяне на допълнителни товари до бъдещата лунна орбитална станция „Гейтуей“ (Gateway).

Европейският сервизен модул (ЕСМ) е конструиран от подразделението на „Еърбъс“ – „Еърбъс Дифенс енд Спейс“, в Бремен, Германия, с принос от десет европейски държави. Компанията използва опита си като главен изпълнител на ATV (Automated Transfer Vehicle) –  европейски космически товарен кораб, който снабдяваше екипажите на Международната космическа станция (МКС) между 2008 г. и 2015 г.

Правилното функциониране на модула ЕСМ по време на този изпитателен полет е „огромна отговорност“, заяви Жан-Марк Наср, ръководител на отдела за космически системи в „Еърбъс“, подчертавайки, че „времето, когато отивахме в космоса сами, е отминало“.

За мисията „Артемис 1“ сервизният модул ще бъде „малко по-натоварен в работата си, за да събере максимално количество информация“, обясни ръководителят на програмата ЕСМ в ЕКА Филип Делу по време на брифинга за пресата. Това ще позволи системата да бъде тествана за „бъдещи фази на полета“ с капсулата в различни конфигурации. За четвъртата мисия „Артемис“ например, „Орион“ със своя ЕСМ ще послужи като влекач за прикачване на обитаем жилищен модул към бъдещата лунна орбитална станция „Гейтуей“.

Първата мисия „Артемис“ ще продължи 42 дни – доста над „номиналния срок от около двадесет дни“, предвиден за бъдещите пилотирани мисии.

Стойността за разработването и изграждането на първия ЕМС възлизат на 650 милиона евро. Общият бюджет за първите шест модула, поръчани от НАСА, е 2,1 милиарда евро, посочват от ЕКА.

ПРОЧЕТИ

Back to top button