ИКОНОМИКА

Икономист: Новите разчети на служебния кабинет са стряскащи

Институтът за пазарна икономика представи анализа за бюджетната картина в предизборната кампания. Оттам казват, че в рамките на седмица, служебният министър на финансите е представил средносрочна бюджетна прогноза с, по думите им, стряскащи параметри.

„Стряскащ е крайният резултат. Крайният резултат е, че доколкото през пролетта прогнозите, които бяха направени от тогавашното редовно правителство сочеха дефицит около 3-4% от БВП или между 5 и 6 млрд.

лева на година, сега служебният кабинет прави нови разчети и говори по-скоро за дефицит от над 10 млрд. лева на година. Това е стряскащото. Интересно е какво се е променило и какви са отделните фактори, които са довели до тази разлика“, каза за БНР Лъчезар Богданов от ИПИ.

По думите му, е видно, че се увеличава разходната програма по време на актуализацията на бюджета, а също така няколко министерства са вдигнали заплатите на служителите си.

„Мрачното всъщност е, че това се случва в среда, в която е възможно българската икономика да изпадне, ако не в тежка рецесия, то поне да спре растежа. Това ще означава по-малко инвестиции, по-малко потребление, по-малки печалби за бизнеса. Това е картината, която най-общо ни начертаха“, добави Богданов.

Той допълни, че енергийната криза в Европа и повишаващата се от това инфлация, помагат на бюджета.

„Тъй като се облагат по-високи доходи, по-високи обороти, по-високи продажби, оттам и по-високи печалби. Може да звучи донякъде цинично, но държавата печели от това нещо. От друга страна поддържането на такива високи цени очевидно не е устойчиво и очевидно ще доведе до реален спад в потреблението и производството“, каза Лъчезар Богданов.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button