ИКОНОМИКА

Инвестиралите в Биткойн искат да бяха си отрязали ръцете преди да си дадат парите

Биткойн се търгува под 19 000 долара днес, достигайки най-ниското си ниво от юни, показват данни на coindesk.com. Това идва на фона на спада на фондовите пазари в световен мащаб и силния щатски долар. Стойността на целия пазар на криптовалути падна под 1 трилион долара.

Биткойн се търгува за около $18 773 по обяд, което е спад от над 6%, според CoinDesk, цитиран от money.

bg.

Централните банки в света се опитва да обуздаят инфлацията чрез затягане на паричната политика. Фед например предприе серия от увеличения на лихвените проценти с общо 2,25%. Пазарите очакват още повишения на лихвените проценти.

Затягането на политиката от Фед засили щатския долар, а това оказа своето влияние рисковите активи, какъвто е и биткойнът.

Етерът, който по принцип изпревари печалбите на биткойн през последните месеци, падна до $1 518 или с над 8 на сто.  

Крипто пазарът беше ударен тази година, като почти 2 трилиона долара бяха изтрити от стойността му след пика си през ноември. Биткойнът е с около 60% от рекордния си връх от $68 990, достигнат през ноември.

Това се дължи на неблагоприятната среда на рисковите активи, както и фалити, които се случиха в индустрията.

От юни биткойнът се търгува в диапазон между 18 000 и 24 000 долара. Междувременно етерът и така наречените алткойни или алтернативни монети успяха да се повишат повече от биткойните. Етерът изпревари биткойн, откакто и двете криптовалути достигнаха дъно през юни.

Биткойн често става обект на критики относно въглеродния отпечатък при „копаенето“ на криптовалутата, но това може да се промени, след като все повече оператори, които се занимават с добив, избират възобновяеми източници на енергия.

Според проучване биткойн ще постигне нулеви нетни емисии до декември 2024 г. Това ще е най-голямата криптовалута, която постига това, според проучването на BatCoinz. Авторите на доклада твърдят, че 62% от добивът на биткойн мрежата в момента са с нулеви емисии. Очаква се до март 2023 г. дейността да има 72% нулеви емисии въз основа на новообявените въглеродно негативни инициативи и проекти.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button