ОБЩЕСТВО

Иван Христанов: За да крадат, ГЕРБ са превърнали БАБХ в разграден двор

Снимка Булфото

Бивш зам.-министър попиля ГЕРБ.

На ГКПП „Капитан Андреево“ бяха открити храни със завишено съдържание на пестициди. Това звучи изключително обезпокоително и е причината, поради която твърдим, че г-н Борисов трябва да даде обяснения и да понесе политическа отговорност.

Това каза пред журналисти във Велико Търново бившият зам.-министър на земеделието и храните и кандидат за депутат от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов, предаде репортер на Novini.bg.

Две неща са категорично ясни. Първото е, че те са знаели всичко. При положение, че европейските институции, посолствата на големите европейски държави, включително Германия, Нидерландия, Франция са настоявали граничният контрол да бъде оправен и той не е оправен, не можем да кажем, че той не е знаел. Политическа отговорност има и от страна на ГЕРБ, защото в последните няколко седмици се оказа, че лицата, които се опитват да се върнат на границата, са тясно обвързани с партийни функционери на ГЕРБ. Отделно от това е имало и административен чадър, заради който аз подадох сигнал в ГДБОП. Свидетелствата, които ние събрахме, показват, че там има организирана престъпна група, част от която е проникнала в Българската агенция за безопасност на храните и е действала отвътре, за да прави тези неща възможни. Те буквално са превърнали БАБХ в разграден двор, за сметка на здравето на българите – просто са искали да крадат пари, заяви Христанов.

Христанов внася в ГДБОП документи за нарушенията на ГКПП „Капитан Андреево“

Ние решихме проблема, там вече няма частен оператор. Ако искаме трайни решения, първото е най-накрая главният прокурор да се задейства. Ние сме депозирали в Софийска градска прокуратура пълната преписка и те трябва да започнат да работят по случая. Второто нещо, което трябва да направим, е да препишем българското законодателство и в обектите, които са част от националната сигурност, да не се допуска подобен род частно участие, обвързани престъпни интереси. Когато става въпрос за национална сигурност, трябва да се гледа сериозно. Тук има два елемента – това е граница, а второ – има постановление на Министерски съвет, което ясно и категорично казва, че контролът за безопасност на храните е дейност от значение за националната сигурност. Определено имаме нужда от законодателни промени, за да гарантираме, че здравето на българите е в добри ръце, посочи бившият зам.-земеделски министър.

Тези храни са прониквали в Европейския съюз през българската граница. Това е било добре известно. Някои държави като Испания и Румъния са гледали на България като на външна, а не като на вътрешна граница, и са си правили собствени тестове, въпреки че България ги е правила. Т.е. доверието към българската граница е било нулево. Затова поискахме съдействие от европейския контролен орган по безопасност на храните, ФРОНТЕКС и другите европейски институции. Проведохме и срещи с европейските посланици с цел да не позволим тази схема да се връща, ако някой се опита да върне тази схема, да е ясно, че се опитва да върне престъпна схема и да не получи одобрението на европейските институции, коментира Иван Христанов.

Той подчерта, че ако главният прокурор  не се намеси по случая, от ПП ще продължат да алармират европейските институции.

В никакъв случай няма да се откажем. Ние всички имаме деца, имаме родители и не можем да позволим някой да ги трови просто защото така му е изгодно, подчерта Христанов.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button