ОБЩЕСТВО

Извънредно: Великобритания вече има нов премиер, ето кой е! ВИДЕО

Досегашният външен министър Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания. Това решиха членовете на Консервативната партия. Тя победи Риши Сунак с 21 000 гласа, предадоха световните агенции.

47-годишната министърка на външните работи на Обединеното кралство победи бившия финансов министър Риши Сунак в прекия вот за наследник на подалия оставка Борис Джонсън.

81 326 консерватори дадоха гласа си за Лиз Тръс, а – 60 399 за Сунак.

Тръс беше основен фаворит за премиерския пост и за лидер на торите. Почти през цялото време тя водеше в надпреварата за „Даунинг стрийт“.

Победителката във вота ще бъде обявена официално за министър-председател във вторник (6 септември), когато ще се срещне с кралица Елизабет II в Балморал, Шотландия. Новият лидер на консерваторите ще бъде подложен на незабавен натиск да обяви план за справяне с нарастващите разходи за енергия.

Твърди се, че Тръс обмисля замразяване на цените на електроенергията.

Коя е Лиз Тръс?

Мери Елизабет Тръс е родена на 26 юли 1975 г. От 2021 г. тя е държавен секретар по въпросите на външните работи, Британската общност и развитието, а от 2019 г. – министър по въпросите на жените и равенството. Член е на Консервативната партия, а през 2010 г. става член на парламента от Югозападен Норфолк.

Служила е на различни позиции в кабинетите на министър-председателите Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън.

От 2012 до 2014 г. Тръс е парламентарен държавен секретар по въпросите на грижите за децата и образованието, след което Камерън я назначава в кабинета като държавен секретар по въпросите на околната среда, храните и селските райони. Въпреки че на референдума през 2016 г. подкрепя кампанията „Великобритания по-силна в Европа“ за оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз, след резултата от него тя подкрепя „Брекзит“.

След като Камерън подава оставка през юли 2016 г., Тръс е назначена за държавен секретар по правосъдието и лорд-канцлер от Мей, като става първата жена лорд-канцлер в хилядолетната история на този пост. След общите избори през 2017 г. Лиз Тръс е назначена за главен секретар на Министерството на финансите. След като Мей подава оставка през 2019 г., Тръс подкрепя кандидатурата на Джонсън за лидер на Консервативната партия. Той я назначава за държавен секретар по международната търговия и председател на Борда по търговия.

През септември 2019 г. тя поема допълнителната роля на министър по въпросите на жените и равенството и се премества от Министерството на международната търговия, за да бъде повишена в държавен секретар по въпросите на външните работи при реорганизацията на кабинета през 2021 г. През декември същата година става и главен преговарящ на правителството с Европейския съюз, както и председател на Великобритания в Съвета за партньорство ЕС – Обединеното кралство.

Защо се стигна до избор на наследник на Джонсън?

През юли няколко министри се оттеглиха от кабинета на Борис Джонсън заради редица скандали, включително „Партигейт“. Поради множеството организирани купони на „Даунинг стрийт“ по време на COVID-локдауна бившият премиер получи глоба и дори бе изправен пред вот на недоверие, но през юни оцеля.

Междувременно над 60 души от консерваторите напуснаха правителствени постове при Джонсън и той бе принуден да подаде оставката си в началото на юли, запазвайки поста до избор на наследник.

Как се избира лидер на торите?

За да бъде избран за лидер на Консервативната партия, всеки кандидат трябваше първоначално да получи подкрепата на поне 8 депутати. След това депутатите на торите гласуваха и всеки с по-малко от 18 гласа беше елиминиран. Вторият рунд представляваше нов вот по същата процедура, като за продължаване напред бяха нужни най-малко 36 гласа. Накрая вот измежду всички представители на консерваторите бе избран победител, който става лидер на торите и премиер на Обединеното кралство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

ПРОЧЕТИ

Back to top button