ИКОНОМИКА

Къде тази зима парното беше най–евтино?

Европейският стремеж към по – чисти производства и възможностите на средностатистическото българско семейство да получи отопление на разумна и поносима цена се срещнаха в най – голяма степен през изминалия отоплителен сезон в Бургас.

Топлофикацията в морския град започна с най – ниска цена и увеличение едва от няколко стотинки през септември и успя да задържи цената до края на една от най – непредвидимите зими.

Между 60% и 70% от бургазлии са плащали до 50 лв/месечно  през целия отоплителен сезон.

Около 25% са тези със сметки между 50 и 100 лв и само окoло 9% са надхвърлили сумата от 150 лв.

        

Информацията от анализите, публикувани официално на страницата на дружеството е, че през 2023 година са се увеличили абонатите, които плащат до 50 лв за консумацията си за месеца. Равносметката показва, че в този диапазон са попаднали от 12% до 15% повече домакинства през различните месеци.

Дали причината е само в по-топлата зима или стремежът към постоянно увеличаване на ефективността на Топлофикация – Бургас и летните рехабилитационни и ремонтни програми е трудно да се прецени. Със сигурност запазването на цената обаче е сериозен фактор за постигнатите повече от разумни сметки на домакинствата.

5 години – кризи и постоянно ниска цена

Важно също е да се отбележи, че през последните 4-5 години, съпътствани от не една криза – пандемия, енергийна криза, галопираща инфлация, Топлофикация Бургас винаги е предлагала най – добрата цена на своите абонати, сравнена с всички останали градове и че около 2/3 от домакинствата са плащали сметки до 50 лв. Официалната статистика показва, че всъщност ръстът в цените на млечни и месни продукти за същия период е над 30,%, без да се броят пазарни аномалии, като например цената на олиото, която скочи между 2 и 3 пъти.

„Най-добрата инвестиция, която сме направили е в удовлетвореността на домакинствата, които ползват нашите услуги –отопление и битово горещо водоподаване, но това далеч не е възможно без всички останали усилия. Добавяме нови когенерационни мощности, които повишават капацитета и ефективността ни, работим по строг график за поддържане на топлофикационната мрежа и още много мерки, които остават невидими за хората.

Въпреки че трудно понасяме тежестта на огромните колебания на цената на природния газ, която генерира значителни загуби и ни поставя в тежка ситуация, сме удовлетворени от факта, че спечелихме, а не загубихме абонати и че успяваме да предложим добра услуга на разумна цена.“ казаха от маркетинговия отдел на Дружеството.

Освен с нормална цена, Топлофикация – Бургас може да се похвали и с чисто производство, защото използва природен газ като единствена суровина.

ПРОЧЕТИ

Back to top button