ОБЩЕСТВО

Какво се случва: US стратегически дрон RQ-4 Global Hawk прелетя през България и кръжи над Черно море охраняван от изтребители F-18

Американският стратегически безпилотен дрон RQ-4 Global Hawk се е намирал над Черно море повече от 24 часа, защитен от изтребители F-18. Преди това той е излетял от авиобаза Сигонела в посока Черно море и Крим.

Дронът и двойката американски изтребители F-18 летят над западната част на Черно море и в румънското въздушно пространство.

Целта на тази продължителна мисия на американския стратегически разузнавателен безпилотен самолет RQ-4 Global Hawk остава неизвестна, но експертите свързват подобни действия с опитите на украинската армия да развие контранастъпление в Херсонска област.

Като се имат предвид възможностите на системите за оптично и електронно разузнаване на RQ-4 Global Hawk, последният може да координира действията на украинската армия.

Известно е, че в момента дронът се намира на разстояние около 60 км от границите на руското въздушно пространство, но не са регистрирани провокации с опити за пробив на руските граници.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button