ИКОНОМИКА

Какво се случва: Великобритания и ЕС предвиждат $500 милиарда за енергийни субсидии

Вече е ясно, че войната ще излезе скъпо не само на воюващите държави, но и на жителите в цяла Европа. Сметките за енергия вече са непоносими на много места в ЕС, и не само.

Германия, Австрия и други страни вече заявиха, че ще има помощи, заради високите цени на енергията. Обединеното кралство също ще подпомага чрез субсидии домакинствата и бизнеса, заради високите сметки за енергия по примера на други европейски правителства.

Планът на Обединеното кралство може да струва до 172 милиарда долара. Като добавим и ЕС, то сметката за региона ще нарасне до повече от 500 милиарда долара, пише CNN, цитирана от money.bg.

От октомври типичното домакинство в Обединеното кралство ще плаща не повече от 2 880 долара за енергията следващите две години. Правителството ще подкрепи бизнеса, благотворителните организации и организациите от обществения сектор по отношение на енергийните разходи през следващите шест месеца, а вероятно и повече.

„Пакетът, който включва подкрепа за домакинствата може да струва около £100 милиарда (над 4% от БВП на Обединеното кралство). Допълнителни мерки за бизнеса може да доведат общата цена до около £150 милиарда“, коментира Саломон Фидлър, анализатор в банка Berenberg

Средната годишна сметка за енергия на домакинствата в Обединеното кралство се е увеличила с 54% тази година до 2 263 долара. Без новия план за ограничаване на цените сметките щяха да скочат през октомври.

Междувременно германското правителство обяви пакет от 65 милиарда долара, за да помогне на домакинствата и бизнеса да посрещнат разходите си за енергия.

Австрия обяви замразяване на цените на електроенергията от декември до юни 2024 г. и планът ще струва до 4 милиарда долара. 

Така, взети заедно, Европа и Обединеното кралство досега са обещали да похарчат над от 500 милиарда евро (500 милиарда долара) за субсидиране.

Но всички са наясно, правителствата също, че трябва да се направи повече, докато продължава напрежението с доставките от Русия.

ЕС обмисля таван на цените на руския природен газ. „Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва, за да финансира тази войната“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ПРОЧЕТИ

Back to top button