ЛЮБОПИТНО

Камери за нощно виждане – плюсове и минуси

Когато избирате да защитите дома си, чрез охранителни камери за видеонаблюдение, пред вас ще изникне въпросът – дали се нуждаете от модели за нощно виждане или не. Според специалистите от www.KassabaSystems.com, е препоръчително да осигурите своята безопасност, чрез възможността да наблюдавате случващото се около дома, офиса или търговския обект, както през деня, така и през нощта.

Необходимостта от камери за нощно виждане е голяма. Пример за това са зачестестяващите злонамерени дейности през късните часове на денонощието, когато видимостта е намалена и тези деяния по-лесно може да останат незабелязани. Какви са плюсовете и минусите на поставянето на технологии за денонощно наблюдение на вашия обект, разберете в следващите редове.

Фактори за избор на камера за нощно виждане?

Камерите за нощно виждане са устройства, притежаващи специална подсветка, с налични диоди, излъчващи инфрачервена или бяла светлина. Най-често се свързват посредством коаксиални кабели, мрежови кабели или Wi-Fi. Сред най-съществените фактори, влияещи върху качеството на заснемане на техниката, са:

♦ режим “ден-нощ” – трябва да се провери дали избраното записващо устройство притежава възможност за промяна на режимите от записване през деня и през нощта. Смяната трябва да се извършва автоматично, при липса или поява на осветление. Когато настъпи нощта, видеоизображението представлява черно-бяла картина, поради наличието на инфрачервена светлина, а през деня се получава цветен образ. Налични са и нови модели, позволяващи цветно изображение в нощен режим;

♦ фоточувствителност – благодарение на специален сензор за фоточувствителност, охранителните камери за нощно виждане успяват да се адаптират към условия на пълна тъмнина;

♦ IR филтър – този компонент филтрира инфрачервената светлина, необходима за работата на камерите за нощно виждане. Избраният модел следва да притежава такъв филтър. В противен случай, качеството на записване, дори при дневни условия, ще бъде занижено и цветовете на изображението няма да са реални;

♦ корпус – при избор на техника за денонощно видеонаблюдение, е важно да е ясно в какви условия ще се извършва то – на открито или закрито. Ако наблюдението през нощта ще се извършва в закрити обекти, като апартаменти, къщи, офис, коридорни помещения, производствени сгради, заведения или търговски обекти, то няма значение какъв е корпусът на самото устройство. 

Когато обаче е необходимо за защита на периметъра около самия обект и камерата за такова виждане ще се поставя навън, моделът трябва да е с влаго- и прахозащитен корпус. Той следва да предлага висока издръжливост на променливи метеорологични условия, като дъжд, сняг, горещини, силен вятър, прахови частици и замърсяване.

Какви са предимствата на камерите за нощно виждане?

Наличието на денонощно видеонаблюдение, осигуряващо безопасността на желаното място, предлага множество предимства.

Първото от тях е излъчването на инфрачервената светлина, невидима за човешкото око. Дължи се на фатка, че дължината на вълната е по-голяма от тази, която може да възприеме човек. Предимството тук е, че прави този тип устройства идеални за скрито видеонаблюдение.

Друг плюс е, че те позволяват на обектива да предава картина, дори без налична светлина от заобикалящата среда. Това е отлична възможност за записване и осигуряване на безопасност в сектори, с минимална или липсваща видимост, както и на открито през нощта.

На трето място, предоставят висока степен на сигурност, именно поради възможността да се правят записи нощем или при минимална видимост. Това дава допълнително спокойствие, че дори през най-опасното време на денонощието, обектът ще бъде защитен.

На съответната пазарна ниша има множество производители и търговци на системи за видеонаблюдение, които предлагат такъв тип записващи устройства. Разнообразието, от своя страна, позволява повече възможности за избор. Може да се открият системи за денонощно видеонаблюдение с оптимални характеристики както онлайн, в уеб сайтове, така и във физическите обекти.

Какви са недостатъците на камерите за нощно виждане?

Сред недостатъците, които могат да бъдат откроени, е необходимостта от повишено внимание при избор, защото има множество варианти, представящи добро заснемане нощем, но с понижено качество на дневната картина. 

Специалистите от Kassaba Systems съветват, при избор на видеонаблюдение, което осигурява картина 24/7 в денонощието, да се внимава при разглеждането на характеристиките. Избраният модел е добре да притежава динамичен обхват, благодарение на който се получава качествен образ, ярки цветове и картина както през деня, така и през нощта. 

Друг недостатък, който може да се посочи е, че ако корпусът на устройството не е съобразен, и се постави неподходящ компонент във външни условия, при влошена метеорологична обстановка се създава предпоставка за липсваща или много некачествена картина.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button