ПОЛИТИКА

Ключов ден за сглобката, цяла България ще притаи дъх за това решение

Парламентарната конституционна комисия ще обсъди на първо четене Парламентарната конституционна комисия ще обсъди на първо четене проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ – СДС, ПП – ДБ и ДПС. на ГЕРБ – СДС, ПП – ДБ и ДПС. 

Предложенията бяха внесе в края на юли, а обсъждането им по същество беше обвързано с очакваното в края на тази седмицата становище на Венецианската комисия.

В няколко посоки са предлаганите промени, като основната декларирана линия е съдебната.

Сред тях – ограничаване правомощията на главния прокурор и превръщането му в просто ръководител на Върховната  касационна прокуратура, намаляване на мандата му, но с възможност за два от по пет години.

Кадруването в съдебната власт да се поеме от Съдийски и Прокурорски съвет, които пък да се попълват по нова формула, предлагат още вносителите. Както и президентът да няма последната дума чрез указа си в процедурите за избор и освобождавате на главния прокурор и председателите  на двете върховни съдилища. Именно около правомощията на държавния глава е концентрирана втората линия в предложенията за изменение в Основния закон. В тях е заложен нов модел на института на „служебното правителство“.

Част от проекта за промяна в Конституцията е и 24 май да записан като национален празник на България. Според последните изявления на част от вносителите,  е малко вероятно това предложение да получи достатъчно подкрепа. От същите изявления стана ясно и че, част от онези, които биха получили подкрепа на първо четене , ще бъдат редактирани преди второто.

А след колко време ще стане това, ще зависи от гласуването в пленарната зала. Поне 160 гласа биха направили факт Шестата поправка в Конституцията, макар и по бавната писта. Под проекта за изменението ѝ в момента стоят подписите на 166 народни избраници.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button