ОБЩЕСТВО

Кметът на Пловдив от ГЕРБ е поканил Митрофанова на честванията на Съединението

Кадър БНТ

Всеобщо изумление предизвика появата на руския посланик в България Елеонора Митрофанова на честванията на Съединието. Тя застана точно зад президента Румен Радев.

Освен факта, че Русия е твърдо против Съединението и инспирира Сръбското нахлуване в България и проруския преврат срещу княз Батенберг, в цяла Европа се избягват общи участия на руски представители и европейски лидери, след като конфликтът в Украйна доведе до най-тежката дипломатическа криза между Запада и Русия от Студената война насам. Оттогава Русия обяви България за неприятелска държава.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров потвърди пред Свободна Европа, че поканата към руския посланик е дошла именно от местната общинска администрация, оглавявана от кмета Здравко Димитров (ГЕРБ).

Според общинския пресцентър подобни покани се изпращат всяка година до „целия дипломатически корпус“, като този път са се отзовали близо 15 посланици, а американският посланик Херо Мустафа е присъствала на други събития по повод празника по-рано през деня.

От президентството не потвърдиха пред Свободна Европа дали поканата към Митрофанова е била съгласувана с администрацията на държавния глава и дали президентът е знаел за предварително за нея.

По думите на Илиян Василев няма как президентският отдел „Протокол“ да не е знаел кои са поканените: „Президентският протокол винаги знае кой е поканен от общината. Няма друг начин, винаги е така.“

Освен войната в Украйна и обявяването на България за неприятелска страна от Русия, историци припомнят и други причини, заради които присъствието на Митрофанова на точно тази церемония не изглежда неуместно.

Русия е против Съединението и работи против него системно още от 1880 г. 

Историкът Стефан Дечев пише, че Русия не само не е допринесла за Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., но и му се противопоставя. Не само това, но и няколко месеца, след като то все пак се случва, в Южна България се провеждат избори за попълване състава на IV Обикновено Народно събрание с депутати и от двете територии. Вотът обаче не минава без руска намеса.

„Русия е против Съединението и работи против него системно още от 1880 г. поне. Руското неприемане на желанието на българите от Източна Румелия и Княжество България да осъществят съединение е факт и се потвърждава от купища документи, от цялата политика на Русия“, коментира пред Свободна Европа историкът проф. Пламен Павлов.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button