ЗДРАВЕ

Кои хора имат “мазна“ кръв

Павел Трахтман, хематолог, началник на отделението по трансфузия на Националния медицински изследователски център „Дмитрий Рогачев“, разказа кой и защо може дас е диагностицира с така наречената „мазна“ кръв.

Той обясни по-подробно причините в интервю за популярно руско радио.

„Мазна“ е кръвта, която е с високи нива на мазнини. Това се дължи на различни причини, не винаги е симптом на заболяване.

„Най-често хилозната кръв се свързва с грешки в диетата на човек: или с приемане на голямо количество мазни храни, или, което е по-често, с консумация на мазни храни в навечерието на теста. Факт е, че мазнините частиците се обработват доста бавно.

Ако ядете много пържени картофи или пушена свинска мас, значителна част от мазнините ще циркулира известно време в човешката кръв, придавайки й доста особен вид и променяйки показанията на много изследвания, обясни Трахтман.

Понякога обаче това е признак на метаболитно разстройство.

„Такива ситуации са по-чести при хора с наднормено тегло с нарушена обмяна на холестерола, когато излишните мазнини нямат време да се преработят от съответните ензимни системи на тялото и циркулират в кръвта, което води до определени заболявания.

Най-известната е атеросклерозата, когато мастните натрупвания по стените на кръвоносните съдове стесняват лумена им и причиняват някои доста драматични здравословни проблеми/Zdrave.to

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button