СВЯТ

Кои са четиримата ключови министри в правителството на Лиз Тръс

Досегашният министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия в правителството на Борис Джонсън – Куази Куартенг бе назначена за министър на финансите в кабинета на Лиз Тръс, предаде Ройтерс.

Куартенг е идеологически съюзник на Тръс и ще трябва да се справи с кризата с покачващите се цени на основните продукти и на енергията, като приложи план, предвиждащ намаляване на данъци и повече разходи.

Куартенг е на 47 години и е син на ганайски имигранти, завършил е университетите в Кеймбридж и Харвард в САЩ. Куартенг е специалист по история на икономиката и се възхищава на Маргарет Тачър и на нейното наследство.

Той дори е написал книга за нея.

За вътрешен министър в правителството на Лиз Тръс е назначена Сюела Брейвърман. Тя  е бивша адвокатка, на 42 години е и е известна с много консервативните си позиции, предаде Франс прес.

Брейвърман в даден момент се беше включила в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори, но се отказа на ранен етап. От една година тя заемаше поста на юридически съветник на правителството.

Сега тя наследява едно ведомство, което ще трябва да се бори с кризата с мигрантите, прииждащи през Ламанша и с плановете на Лондон да изпраща незаконни мигранти в Руанда, обявени от Борис Джонсън.

Министър на външните работи става Джеймс Клевърли, който е на 53 години, поддръжник на Брекзит и пламенен привърженик на Тръс. Майката на Клевърли е родена от Сиера Леоне. От 10 години той  е държавен секретар в министерството на външните работи., а миналия юли стана министър на образованието.

Наследява външното ведомство в момент на кризата заради Украйна, но и в момент на редица други глобални предизвикателства.

Бен Уолас остава министър на отбраната в кабинета на Тръс.

Ключовите постове в кабинета на Тръс де факто са поверени на британци с имигрантски корени. За първи път и министърът на финансите и министърът на външните работи са чернокожи, а вътрешната министърка е от семейство от индийски произход, дошло в страната през 60-те години през Кения и остров Мавриций

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button