ЗДРАВЕ

Кой и защо трябва да яде патладжан

Патладжанът, или както също го наричаме „син домат“ е доста разпространен зеленчук. Той освен че е вкусен,  носи и няколко значителни ползи за здравето. 

В същото време в определени случаи консумацията на патладжан може да доведе до негативни последици. Руският общопрактикуващ лекар и диетолог д-р Маргарита Королева разкри кой трябва да внимава с този зеленчук.

На първо място това са хората с автоимунни заболявания. При наличие на алергии или дивертикулит е по-добре да се откажете напълно от патладжана. Според специалиста този зеленчук подпомага възпалителните процеси в организма. Консумиран редовно, патладжанът ускорява възпалението.

„Патладжаните не трябва да се консумират от хора с автоимунни проблеми, особено когато се обострят. Това се отнася за пациентите с автоимунен тиреоидит, автоимунни заболявания на ставите и червата.

И, разбира се, този зеленчук не трябва да се консумира при алергия към него“, споделя експертът. Страдащите от дивертикулит също не трябва да консумират патладжан, тъй като малките семенца в него могат да попаднат в областта на дивертикула и да подпомогнат възпалителния процес, предизвиквайки обостряне на заболяването./Zdrave.to

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button