ИКОНОМИКА

Колапс: Швейцария е на ръба на…

С настъпването на отоплителния сезон все повече европейски държави са изправени пред реална опасност да прекарат зимата на тъмно и студено. На ръба на енергийна криза е и Швейцария, която се готви за сериозен недостиг тази година.

Страната има иновативни централи, които обаче може и да се окажат недостатъчни, за да покрият нуждите на швейцарците. Властите в страната се опитват да запазят хладнокръвие, но превантивно да призоват хората да правят икономии.

„Швейцария трябва да си постави за цел да намали потреблението си на газ с 15% по време на зимния период – подобно да държавите от ЕС. Защо го правим ли? Защото сме напълно зависими от газовите доставки от чужбина“, заяви Симонета Сомаруга, министър на енергетиката на Швейцария, цитирана от БНТ.

Войната в Украйна и напрежението между Запада и Русия извадиха на показ пробойни в швейцарската енергетика. 60% от електричеството в страната се произвежда от водноелектрически централи. Те, обаче, нямат капацитет да покрият нуждите през зимния сезон.

„Внасяме 30% от енергийните си ресурси – предимно от Германия и Франция. Но тази година това ще бъде по-сложно, защото Германия няма да може да изнася, а Франция затвори половината си атомни електроцентрали“, каза Стефан Жену, енергиен експерт.

Швейцария не може да компенсира недостига със собствените си атомни електроцентрали. В страната те са само 4, при това едни от най-старите в Европа. През последните години тук налагат нов тип водноелектрически централи.

В подножието на Монблан между две езера и на дълбочина 600 метра се намира централата Нант дьо Дранс.

Строежът ѝ сред скалите отнема 14 години и този месец е време да заработи. Достъпът до нея става през специално изградени 17-километрови тунели в планината. Тук, чрез сложна система, се изпомпва вода от два водоизточника, която се прелива ту в единия, ту в другия басейн.

„Използваме моментите, в които има по-ниско потребление на ток, за да изпомпваме водата до горния язовир. А в часовете, в които е необходимо повече електричество – сутрин и вечер – пускаме водата обратно към долния язовир през турбините“, обясни Робер Глейц, мениджър в енергийна компания.

Така устроената централа може да използва отново и отново водата от един и същи водоизточник и да произвежда електричество винаги, когато е необходимо.

Благодарение на огромните тръби с диаметър 7 метра, само за 20 часа може да бъде изпомпвана водата от горния язовир и да бъдат произведени 900 мегавата електричество.

„Има две огромни предимства – първото е, че това е една своеобразна огромна батерия, която може да съхранява енергия, а второто – много бързо и лесно можем да подадем необходимите количества ток към швейцарската мрежа“, каза още Робер Глейц.

Този тип централи са иновативни, но недостатъчни и закъснели, смятат експерти.

„Вероятно твърде много сме разчитали на този тип енергия. Концентрирали сме се върху производството на ток от язовирите и сме допуснали да изостанем чувствително в други области като използването на соларни панели например“, каза Никола Вюртрих, енергиен експерт.

Едва 5% от електричеството в Швейцария се произвежда от фотоволтаици. Има и едва 40 вятърни турбини. За да стане Швейцария енергийно независима, правителството си е поставило за цел до 2050-та турбините да бъдат най-малко 750, а върху 1/3 от всички покриви в страната да бъдат поставени соларни панели.

ПРОЧЕТИ

Back to top button