ПОЛИТИКА

Костадинов с жесток удар по джендърите, закани са да приеме нов закон, който…

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се възмути в социалната мрежа от новината „Омбудсманът се омъжи“. Според него думата „Омбудсман“ е „уродлива“.  Ето какво написа той в личната си Фейсбук страница.

Току що прочетох следната новина – омбудсманът се омъжи.

Ако не знаех, че става въпрос за жена, а не за мъж, щях да реша, че сме разрешили хомосексуалните бракове без да разберем.

Абсурдното правило да не се използва женски род за професии, незнайно как наложено в многострадалния ни и разтерзан български език, води до подобни рядко малоумни словосъчетания. Защото след „омбудсманът се омъжи“ може да прочетем „прокурорът роди“.

Няма нищо по-естествено от това да употребяваме думи като прокурорка, съдийка, министърка, председателка, адвокатка и каквото още се сетите. А, и да не забравям – думата колежка, от която много префърцунени интелектуалци в женски род се възмущават, защото държат да бъдат наричани колеги, а не колежки. Гиди гьостерица неокастрена…

Що се отнася до словното недоразумение „омбудсман“, то трябва да бъде напълно изхвърлено от езика като чуждо, безсмислено и излишно. Да не говорим, че и самата институция е напълно излишна.

За всичко това ще се погрижим когато Възраждане започне да управлява България и приеме Закона за българския език, който вече веднъж предложихме в предишното Народно събрание.

ПРОЧЕТИ

Back to top button