ЛЮБОПИТНО

Кралски табута: Правилата на двора, които не трябва да се нарушават

Мит е, че на кралските особи им е позволено всичко. Напротив, върху тях тегнат невероятни ограничения. Те не могат например да изразяват чувствата си, когато са пред други хора, още по-малко – да се прегръщат и целуват, както правеха Меган и Хари, пише „Труд“.

Кралицата носеше светли дрехи в ярки цветове, което не е само въпрос на вкус, а и на национална сигурност.

Тя трябва да се откроява и лесно да е следена от охраната си. Черният цвят е запазен за траур и не се допуска в дневните облекла, затова пък всеки член на кралското семейство трябва да има подръка черен тоалет, когато пътува, в случай, че някой умре.

Това правило Елизабет II въвежда, след като е снимана в Африка без траур, когато ѝ съобщават за кончината на баща ѝ.

Дамите задължително носят шапки, но само до 18 ч. След това се предполага, че се преобличат във вечерни тоалети, затова слагат на главата си диадема, и то ако са омъжени. Могат да останат с шапка само на семеен празник като сватба.

На кралските особи е забранено да ядат морски дарове, когато са на визита в чужбина, защото има опасност от натравяне. Не ядат и спагети и други храни със сосове по естетически съображения. Ще се получи доста конфузно положение, ако височайшият гост се накапе с доматен сос например.

За да се запази наследствената линия, преките наследници на трона не могат да летят заедно на дълги разстояния. Когато принц Джордж навърши 12 години, той ще трябва да пътува в различен самолет от баща си, принц Уилям. Децата в кралското семейство също трябва да се съобразяват с правилата. До 8-годишна възраст момчетата носят къси панталони, а едва след това обуват дълги.

Момичетата задължително се обличат с рокли. На кръщенето си всички – и момчета, и момичета, носят роклята, поръчана от кралица Виктория за първото ѝ дете. Сега вече им слагат нейна реплика, защото оригиналът е прекалено фин.

Кралското послание

Дипломацията на аксесоарите


Повечето си бижута Елизабет II наследява от своята баба – кралица Мери.

Елизабет II често използваше аксесоарите си, за да предаде определено послание. Нейните брошки говореха на дипломатически език и по време на визитите ѝ в чужбина.

На срещата си с Доналд Тръмп Елизабет II постави на ревера си брошка-подарък от семейство Обама – какво по-ясно послание…

Историческото пето обръщение на кралицата към нацията през април 2020 г. по повод ковид кризата имаше за цел да успокои и да напомни, че добрите дни предстоят.

Докато много експерти анализираха думите ѝ, други направиха същото с посланието, което тя отправи чрез своята светлозелена рокля и диамантена брошка с тюркоазен акцент. Те предположиха, че с избора си Нейно Величество се връща назад в миналото, припомняйки какво са преживели нейното семейство, народът и светът като цяло.

Други разтълкуваха, че кралицата свързва себе си със своята баба кралица Мери, която усилено помага на съпруга си по време на Първата световна война.

Умението да се употребява мълчаливия код Елизабет II предаде на Кейт Мидълтън, като ѝ зае своята брошка във формата на диамантен кленов лист по време на първата ѝ обиколка на Канада през 2011 г.

ПРОЧЕТИ

Back to top button