КРИМИНАЛНИ

Лъсна причината за трагедията в Карловско

Двама министри, зам.-министър и експерти започват проверки в гората над наводнените села в Карловско.

„Очакваме да се проследят сигналите и данните за незаконни посегателства или неправилно извършена сеч. Това, което местните и екоорганизации подават, трябва да бъде проверено щателно, за да се разбере дали има истина в сигналите“, коментира председателят на Съюза на лесовъдите Иван Палигоров в студиото на „България сутрин“.

Той уточни, че има много начини за извършване на проверки за дейностите, които се извършват в горите, и обобщи данните от последните години. 

„В района на трите села през последните 6 г. има установени 54 нарушения, които са проследени и установени. 21 от тях са, че дървесината се превозва незаконно или има недокументално издържани процедури. Останалите са дадени на прокурор, до момента продължават досъдебните производство. Общият обем на нарушенията на дървесина е 200 куб. м. Това е под 1% от обема на стоящата маса в района“, уточни Палигоров пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че има 140-годишна политика на залесяване на южните склонове на Стара планина и така има какво да се сече там. А премахването на старите дървета, които представляват опасност, е наложително.

Съветникът на земеделския министър поясни също, че проверки се правят по всички етапи на дейността по изсичане на дърветата.

„Контрол се осъществява предварително. Лесовъдът проверява фирмата, която ще извършва сеч, той маркира насажденията, проверява по време на сечта и накрая дали е извършена по план“, обясни гостът.

И беше категоричен, че отсечени дървета, подготвени за транспортиране, не са били оставени в района на деретата. 

„Водата има свойството да се събира в най-ниските места. Ако почвата под дърветата е подгизнала в деретата, когато дойде новата вода, тя ги отнася. Видяхме, че голяма част от дърветата в дворовете на хората са с корени“, добави Иван Палигоров.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button