СВЯТ

Лех Валенса смая с думи за Горбачов

Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов изигра положителна роля в прекратяването на Студената война, но го направи по принуда, тъй като комунизмът вече беше започнал да се разпада. Това заяви бившият полски президент и лидер на синдиката „Солидарност“ Лех Валенса, предават Ройтерс и БТА.

Лех Валенса, носител на Нобелова награда за мир през 1983 г. заради ненасилствената си борба за свободни профсъюзи и човешки права в Полша и първият свободно избран полски президент след Втората световна война, заяви, че Горбачов е оказал положително влияние, но добави, че той лично има съмнения относно това какви са били мотивите му.

„Разбира се, трябва да го оценим положително, той изигра положителна роля, но това беше по принуда“, каза бившият полски президент.

„Не това искаше той да направи. Но той беше принуден да го направи заради ситуацията“, каза Валенса.

„Комунизмът се разпадаше, имаше все повече и повече проблеми с това и той се опитваше да намери начин да го спаси. И ако трябва да бъде честен, не съм сигурен дали в крайна сметка не ни измами, защото знаеше, че СССР не може да бъде спасен“, допълни Валенса.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button