ЗДРАВЕ

Лекар изброи пет ранни симптома, показващи появата на камъни в бъбреците

Токсикологът проф. Михаил Кутушов разказа по какви симптоми може да се подозира образуването на камъни в бъбреците.

Бъбреците са отговорни за отстраняването на определени отпадъчни продукти, излишната вода, токсини и други опасни вещества от организма. Ако работата им е нарушена, тогава човек може да умре от интоксикация.

Когато човек пие малко течности, не се движи достатъчно и консумира много вредни солени храни, тогава в бъбреците може да се образуват песъчинки, а те с течение на времето да се превърнат в камъни.

„Най-честата причина за увреждане на бъбреците са оксалатните камъни или пясък. Тези отлагания са ясно видими, ако се направи ултразвук на органите. Но повечето хора имат по-малко късмет – те, без да знаят за наличието на камъни, започват да ги усещат. И това далеч не са най-приятните усещания“, отбеляза Кутушов.

Той посочи пет ранни признака, които могат да показват камъни в бъбреците. Това е появата на парене и болка над пубиса и в уретрата, става болезнено за човек да отиде до тоалетната. Все пак болката в долната част на гърба може да показва проблем. Най-често се появява след резки движения или пиене на алкохол.

Внезапното повишаване на температурата при липса на други симптоми на ТОРС също трябва да предупреди човек. Острата и силна болка, която се появява от едната страна в лумбалната област с разпространение надолу по уретера, също може да е признак за камъни в бъбреците.

Болката в долната част на гърба, която преминава към крака, стомаха и гениталиите, също говори за проблеми.

Фин, груб пясък, камъчета с остри ръбове болезнено надраскат тубулите на бъбреците. Поради това всичко вътре се възпалява, появява се болка, човек го боли, когато ходи до тоалетната. Може да има и кръв в урината, добави лекарят./Zdrave.to

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button

����� ������

�������� �� ����

������ �� �������