ИКОНОМИКА

Мика Зайкова с лоша прогноза за дълбока и дълга рецесия, заговори за Желязната завеса и…

Има война, има необоснован ръст на енергийните източници, има прекъсване на важни доставки, защото светът, се деглобализира. Суровините са оттатък Желязната завеса, а на нас ни трябват тези суровини. Това коментира Мика Зайкова, икономически анализатор и финансов експерт от ИТН, цитирана от „Фокус“.

„Тези суровини не са само газ, не само нефт, тези суровини са желязо, химикали, амоняк, торове, зърно за изхранване.

Не забравяйте, че Русия и Украйна са житниците на света и те са тези, които допринасят най-много за изхранването, особено на бедните държави“, отбеляза финансовият експерт.

Според Мика Зайкова, България е в една много добра кондиция, първо защото не произвежда електричество от газ, а си има атомна централа. „Имаме водноелектрически централи, не сме затворили топлоелектрическите централи и някак си Зелената сделка ще трябва да бъде малко отместена“, посочи тя. По думите ѝ, нашите управници обаче не използват тази добра кондиция.

„Те продават повече от 50-60% от електрическата енергия навън, вместо да поевтиняват нашата енергия. Не говоря сега за домакинствата, защото засега през 2022 г. тази цена е регулирана. Не забравяйте, че от 2023 г. нататък вече няма да има регулирани цени. Вече както бизнесът, така и домакинствата ще трябва да плащат т.нар. промишлен ток“, припомни още тя.

Според нея политиците не са си направили сметката, че много хора ще изпаднат в тежка ситуация и трябва да бъдат подпомогнати, отбеляза финансовият експерт Мика Зайкова.

„Тази рецесия може да бъде дълбока и да продължи дълго време. Българският народ, за съжаление, все повече обеднява и все повече хора влизат в квотата на бедните и ние не можем изобщо да си помислим да стигнем средноевропейските нива“, прогнозира Зайкова.

„Явно нещо куца в нашия парламентаризъм, защото както се вижда, не можем да сформираме стабилно правителство, което да проведе политики, които да са в полза на хората. То и Европа страда, защото целият свят в момента глобално влиза в рецесия“, допълни финансовият експерт.

ПРОЧЕТИ

Back to top button