ОБЩЕСТВО

Над 250 участници ще се включат в спектакъл под надслов „Българската армия – от Аспарух до наши дни“ в Тополи

Снимка: Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“

На 4 септември в близкото до Варна село Тополи ще се проведе културно-исторически спектакъл под надслов „Българската армия – от Аспарух до наши дни“. Над 250 участници ще се включат в инициативата в навечерието на годишнината от Съединението.

В спектакъла на стадиона в Тополи ще се включат различни клубове за исторически възстановки, курсанти от военните училища във Варна и Шумен и военни от вертолета база „Чайка”.

Зрителите ще могат да видят в действие славната Аспарухова конница, хайдушкото движение, моменти от Сръбско-българската война, Балканската война и автентична техника от времето на Втората световна война.

ВМС пък ще представят днешните сили и способности на армията ни. Най-ефектната част от събитието ще бъде демонстрация с вертолет и кацане на машината на стадиона.

Ще се включат Гранична полиция и Жандармерията, като се очаква да бъде осигурено полицейско куче. Начало на спектакъла пък ще даде истинско черешово топче.

„Всички тези организации ще покажат, че можем да бъдем обединени от една идея – Българската армия и България като цяло”, изтъкна Анатоли Атанасов от Сдружение за възстановяване на българската слава „БРАН“, които са организатори на спектакъла.

Преди демонстрациите от центъра на Тополи към стадиона ще премине шествие на участниците, водено от гайдарски състав „Тракия“. В шествието участие ще вземат и запасни офицери и сержанти, представители на мотоклуб „Диви гарги“ и граждани. След спектакъла всички гости ще могат да разгледат техниката и въоръжението. Предвидена е спортна и музикална програма.

„Тополи има дадености и възможности да организира подобни мероприятия. До събота ще сме готови с подготовката на мястото за посрещане на събитието. Всички хора от Варна трябва да дойдат да видят едно такова мероприятие, защото това е нещо уникално”, отбеляза  кметът на селото Благовест Георгиев.

Събитието ще премине под патронажа на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button