ИКОНОМИКА

Наистина ли си заслужава да инвестирате в недвижим имот

С течение на времето инвестицията в недвижим имот несъмнено се е доказала като един от най-сигурните и криещи минимален риск вложения на собствени средства. Покупката на имот у нас се определя като най-стабилното капиталовложение и начин за печелене на пасивен доход, трупане на спестявания и изграждане на диверсифициран инвестиционен портфейл, съобщава pariteni.bg.
 
Защо инвестицията в недвижими имоти е добър избор при инфлация
 
С нарастването на инфлацията в световен мащаб логично се наблюдава и ръст в икономиката, което е  основен мотив за инвеститорите и тези, които имат спестявания,  да потърсят сигурно вложение на средствата си. Инфлационната вълна е предпоставка за загуба на тези средства, тъй като при трупането им в банка или вкъщи покупателната им стойност се губи, което води до обезценяването им.

10 атрактивни къщи, в които всички биха живяли
 
Ако разполагате с определени заделени средства и не желаете да поемате сериозния риск да се обезценят, то е добре да се насочите към сигурна инвестиция, която дори ще ви се отплати в бъдеще. Най-подходящият бизнес във време на несигурна икономическа обстановка е този, в който капиталовата инвестиция е еднократна и не ви обвързва с последващи покупки – такава е покупката на недвижим имот, обясняват експерти.

Имотният пазар също търпи промени, основно поради поскъпващите строителни материали и работна ръка. Дори сега, когато цените на имотите отчитат ръст, този метод за съхранение на парите ви се запазва най-стабилен. Един от основните ефекти на инфлацията е свръхтърсене от хора на имотния пазар, което само по себе си означава, че рискът при инвестиция в жилище е минимален.
 
Какво трябва да имате предвид, за да разберете дали инвестицията ще е успешна
 
Собствеността на имот несъмнено води до капиталова печалба, независимо дали покупката е осъществена с цел отдаване на жилището под наем, или препродаването му на по-висока цена. За да бъде обаче инвестицията успешна следва да се вземат предвид редица фактори. На първо място трябва да се избере подходящ район, в който се наблюдава правилно съотношение между търсене и предлагане.

От ключово значение е и дали имотът има перспектива за повишаване на стойността си след време. Такава инвестиционна стратегия може да превърне жилището в успешна инвестиция за собственика, най-вече защото, за разлика от останалите инвестиционни ниши, позволява разсрочено изплащане на стойността му.
 
При покупка на имот, бил той апартамент, къща, ваканционен имот, търговска, земеделска площ или гараж, и доходността, и рискът са умерени. Покачване или спад в цените се наблюдава, но е почти невъзможно тя да се промени драстично в близък план. Това отличава инвестицията в недвижим имот от останалите сегменти за вложения на лични средства.

Разбира се, доходността ви от жилището търпи промени и това се определя от състоянието на пазара – дали се намира в своя пик или спад е водещ фактор за възвръщаемостта на вложението. Когато основна мотивация е генерирането на печалба, текущото пазарно състояние е от основно значение. Това изисква познания и правилна преценка кога е точният момент както за покупка, така и за продажба.

Хората, които правят тази стъпка за първи път, обикновено решават да закупят апартамент с цел отдаване под наем и се насочват към двустайни апартаменти. И тук рискът е минимален, най-вече защото разполагате с необходимото време за завършване и обзавеждане на имота. Цялостната му визия е определяща за по-нататъшния му успех.
 
Местоположение на имота
 
За да бъде успешна инвестицията в имот, е важно той да се намира в атрактивен и перспективен район, който представлява интерес за купувачите. Това се определя от неговата локация – кварталът, в който е разположен, удобствата в него и близостта им до жилището. Колкото по-добри транспортни връзки до центъра на града и ключовите в него булеварди и шосета има района, толкова повече расте интересът.

Големите търговски центрове, наличието на училища, детски градини, заведения за хранене, супермаркети и болници в съответния квартал също са от ключово значение за атрактивността на локацията. Колкото повече удобства и възможности за пълноценно ежедневие предлага районът, толкова повече расте интересът към него в перспектива.
 
Не е необходимо той да се намира във вече утвърдени райони на столицата. Ако преди основен интерес за купувачите на жилище са били квартали с доказала се във времето репутация, днес несъмнено нараства интересът към наскоро оформилите се. Такива райони предлагат основно ново строителство, както и възможност за покупка на зелено на проекти в активно изграждане, а цените на квадратен метър отчитат малко по-ниски стойности.

В какво да вложа парите си

Ако пък сте решили да инвестирате във ваканционен имот, е добре да изберете локация, на която вие самите обичате да прекарвате време и да не разчитате на него единствено като източник на доходи от отдаване под наем. Без съмнение местоположението му е определящ фактор за успеха му и сумата, която можете да таксувате при наемане. Доходността, която ще ви донесе, най-вероятно ще бъде по-висока в сравнение с имот за дългосрочно наемане, което увеличава приходите. Тук обаче вашите разходи като собственик на имота (за комунални разходи и съпътстващи такси) ще са по-високи, а крайната ви печалба ще зависи изцяло от таксата, която взимате за ползване.
 
 Вид строителство
 
Вида строителство, към който да се насочите като инвеститор в имот, зависи пряко от района, в който желаете да закупите жилище. Ако сте избрали такъв, в който преобладава новото строителство, ще имате възможността да го закупите още „на зелено“, а покупката ще се окаже по-изгодна за вас. Тенденциозно такива райони са най-привлекателни за млади хора и семейства, за които приоритет при избора на нов дом е модерният му архитектурен облик. Лесно ще можете да го отдадете под наем, а в последствие и продадете, поради засилващия се интерес към този тип строителство. Такъв имот може да бъде закупен директно от инвеститор.

Най-популярни за покупка и инвестиция обаче се запазват панелните жилища, които са концентрирани в силно развитите икономически зони на столицата и които са доказали експлоатационния си живот. Предлагането на такъв тип имоти запазва високите си нива, най-вече защото строителството на нови сгради в тези райони не успява да отговори на високото търсене за локацията. Основни плюсове на панелните жилища са тяхната близост до ключови места за района, както и възможността да бъдат успешно подложени на реконструкция и да удължават непрестанно експлоатацията си. Добре е да следите и проучвате пазара непрестанно, за да вземете най-правилното за вас решение.
 
Състояние на пазара
 
На фона на инфлационната вълна наблюдаваме активно строителство и покачване на инвестициите в недвижими имоти. През второто тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в страната нараства с 21,6% спрямо първото тримесечие, според данни на Националния статистически институт (НСИ). Сам по себе си пазарът на жилища у нас е динамичен и тенденциозно активен.

Микро жилищни пространства – направи много с малко
 
Кога да инвестирате
 
Точният момент, в който да инвестирате, е строго индивидуален за всеки човек. Той зависи от редица фактори като икономическата ситуация в страната, състоянието на пазара на недвижими имоти, индивидуалните ви нужди, финансовите ви възможности, политиките на банките за отпускане на заеми за покупка и т.н.

Имайте предивид, че инвестицията в недвижимо имущество е най-сигурният и популярен начин да запазите спестяванията си и да не допуснете възможността да се обезценят в бъдеще. Не само – лихвите по ипотечните кредити все още са на ниски нива и ако планирате да изтеглите кредит за закупуването на имот сега, то ще усетите покачването на лихвените проценти плавно. Добрата инвестиция зависи от проучването на пазара и доброто му познаване.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button