ЛЮБОПИТНО

Насилственото отрязване на коса е знак за робство

От древни времена отношението към косата е специално: хората вярват, че тя съдържат свещена сила и мъдрост. Прическата е знак, показващ социалния статус на човек.

В древен Египет за тази цел са използвани перуки, чиято форма и размер съответстват на позицията на човек в обществото.

Келтските воини нанасят варов разтвор върху косите си и след това ги сресват назад – такива прически придават страховит вид и допринасят за победите.

Експериментите показват, че човек с дълга коса  има по-добре развита интуиция, памет и издръжливост.

В древна Гърция изгарянето или отрязването на кичури коса е важна част от ритуалите на брака, гражданството и погребението. В Русия косите на момичетата в детството се сплитат на плитка от три кичура, което символизира единството на трите свята – Яви, Нави и Прави (тоест реалния свят, финия свят и света на боговете). Вярва се, че светлите небесни сили преминават през косата в тялото. Когато момичето се омъжи, се сплитат две плитки, за да получи сила през косата си не само за себе си, но и за нероденото си дете, пише „Труд“.

В същото време липсата на коса във вярванията на различните страни се свързва със загуба на сила и мощ. В древния свят подстригването е знак за робство. Древните германци отрязват брадите на престъпниците, което се смята за обезчестяване. Римският император Нерон заповядва войниците от чуждестранни легиони да бъдат остригвани до кожа, за да ги подчини.

Лекува болести

Може би най-голямо значение се придава на косата по време на магически обреди. С нейна помощ магьосници и лечители по целия свят развалят проклятия и лекуват смъртоносни болести. В древните хроники има информация за това как маговете, прокарвайки ръцете си през косата на човек, могат да разкажат за съдбата му.

Сибирските магьосници имат практиката да премахват семейното проклятие. За целта  вземат кичури коса от три поколения от едно и също семейство, като най-възрастният представител трябва да е на смъртен одър. Когато умре, нишките са сплитат и се разрязват на малки парчета, смесени с пръст и се разпръсват на вятъра.

Според европейските вярвания, косата на жената може да повлияе на съдбата на мъжа и нито кичур не трябва да попада в грешни ръце. Древногръцкият историк Херодот в своите писания описва подробно как да се унищожи подстриганата коса, така че злите хора да не могат да я използват в ритуали.

За славяните е обичайно да не изхвърлят кичури след подстригване и разресване – в противен случай, според легендата, птица може да ги вземе и да направи гнездо, което ще причини на бившия собственик на косата силно главоболие. Те трябва да се изгорят или да се вържат за младо плодно дърво – тогава косата, остава на главата и расте добре. Задължително е косата да се реши само със собствен гребен, смята се, че гребенът на някой друг ще „изсипе“ нещастията на своя притежател.

Антени за връзка с космоса

Какво казва съвременната наука за косата ни? Отдавна е известно, че нейният химически състав може да разкаже почти всичко за човек – за неговата наследственост, начин на живот, навици и дори любими ястия. Американският биофизик Тери Бара през 2007 г. с помощта на рентгеново изследва на коси, замръзнали преди 400 години, определя диетата на ескимосите.

А изследването на косата на Бетовен предизвиква истинска сензация: немски изследователи откриват в нея висока концентрация на олово, което показва вероятно отравяне на великия композитор. Косата на библейския персонаж Самсон съдържа голяма сила. Той не е победен, докато косата му не е отрязана тайно.

Известно е, че косата съхранява информация за човешкия генетичен код – с точност до 99%. Много експерти по паранормални явления предполагат, че косата е вид антена, която ни свързва с космическия разум. Тя непрекъснато получава и изпраща огромен поток от информация – и този процес се случва автоматично, без нашето съзнателно участие.

Повече от 120 хиляди косъма растат на главата на средностатистически човек, но в същото време всеки космен фоликул е настроен на собствена уникална енергийна вибрация. Косата влияе върху имунната система и функционирането на целия организъм. Още през 60-те години на миналия век френски учени откриват, че състоянието на ума се отразява в косата. По-специално, депресията драстично намалява еластичността й, което я прави чуплива.

Швейцарският психолог Мария Бауман установява обратна връзка: енергията на косата може да повлияе на нервната система. Според нейните препоръки, за да концентрирате вниманието, трябва да съберете косата си на кок в задната част на главата. А за да се отървете от ненужното безпокойство, просто сплетете плитка. Според специалистите, косата на темето отговаря за предаването на информация, а на тила – за приемането й от космоса. И когато човек е в затруднение и несъзнателно разрошва косата си, това е опит да се подобри приемането на сигнала.

Учените не се съмняват: косата е от голямо значение за човека. Тя съхранява всякаква информация. Подстригвайки я, ние се освобождаваме от прекомерната негативна енергия, която пречи на нормалния живот. Неслучайно психолозите съветват хората, които имат проблеми в живота, да сменят прическата и цвета на косата си. Дори обикновеното разресване активира магическите сили на тялото. Ако в този момент мислите за съкровеното си желание, космическите сили могат да се свържат с вашата мечта и е много по-вероятно тя да се сбъдне.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button