ОБЩЕСТВО

Николай Василев предлага нов размер на данъците: 5 % ДДС в туризма и 18% за всички сектори

Снимка: Булфото

Бившият министър на икономиката Николай Василев коментира в предаването „Офанзива“ по „Нова Нюз“ своите виждания за стабилизирането на финансовата ситуация в страната.

„Данък общ доход и данък печалба да слязат от 10 на 9%, като контрапункт на вдигане на данъците. Така можем да имаме балансиран бюджет. В туризма предлагам 5% ДДС, а целият данък да намалее до 18% за всички сектори“, предлага той.

„В България няма закон, който да задължава веригите да слагат конкретна цена. Надценката може да е и 1000% – това е пазарна икономика. Конкуренцията между магазините води до пазарна цена. Анализ и информация за цените може, но контролът се нарича комунизъм и ние бягахме оттам. В Бюджет 2022 почти нямаше капиталови разходи, а социалните го издъниха. През последните 2 години и магистрали и поддръжката на пътища изгърмяха“, подчерта Василев, цитиран от Novini.bg.

Той нарече думите на Гълъб Донев интересна поезия без стойност. „Търговските аташета не бива да се занимават със счетоводство на супермаркети. Само Унгария въведе таван на цените, а там е най-високият дефицит и най-високата инфлация. България изостава с всички програми и пари по ПВУ“, посочва икономистът. И допълва, че когато строителите изкопчват повече пари от държавата с висок корупционен риск, това се нарича „маймунски практики“.

„Пенсиите е най-добре да се вдигат, но с по-голям икономически растеж. Против съм увеличението, което не е покрито с бюджетни приходи, а с дългове. Миналата година 10 млрд. са изхарчени за субсидии за ток. Нямаше анализи или дългосрочни политики. В момента даваме по 1 млрд. лева субсидии на месец за ток и сме като щраус, със заровена глава в пясъка. Това е популистка практика“, сподели министърът в кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

В новата си книга Василев препоръчва концесия на инфраструктурата. „Всички магистрали, отсечките Велико Търново – Русе, от Мездра – Враца до Видин, цялата АМ „Черно море“ от румънската до турската граница, отсечката до Македония. Така бюджетът няма да даде нито един лев и всички магистрали да започнат да се строят веднага. Магистрали, летища, пристанища, жп обекти и ВиК дружества да се концесионират. Така държавният бюджет няма да се меси, а частният бизнес да инвестира“, смята Василев.

Според него хората, които не искат да влизаме в еврозоната, използват заблуди, за да уплашат хората с инфлация. „Спука се техният балон за Хърватия. Никаква инфлация няма с влизане в еврозоната“, категоричен бе той.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button