ЗДРАВЕ

Oнколог посочи 5 ранни признака на рак на бъбреците

Ракът на бъбреците често може да бъде успешно лекуван, ако го хванете рано. Проучване на пациенти с рак на бъбреците установи, че повече от една четвърт от пациентите са неправилно диагностицирани, което води до потенциално забавяне на лечението, което може сериозно да повлияе на преживяемостта.

За да дадете на себе си и на другите най-добрия шанс за правилна диагноза, е важно да знаете и да обърнете внимание на петте ранни предупредителни знака.

Доктор Натали Чарнли, онколог в Royal Preston Hospital и консултант по рак на бъбреците разказва за какво да внимавате.

Заболяването е по-често срещано при мъжете, отколкото при жените, но нивата както при мъжете, така и при жените са се увеличили с повече от една четвърт през последното десетилетие.

Ракът на бъбреците е лечим, ако бъде открит достатъчно рано, но погрешната диагноза и пациентите, които не разпознават ранните симптоми, са чести.

Онкологът каза:

„Симптомите на рак на бъбреците могат да бъдат неясни и лесно обяснени с други по-малко сериозни проблеми като болки в долната част на гърба, хронични инфекции на пикочните пътища или дори стрес/умора.

Има обаче пет ранни предупредителни признака, за които можете да следите, за да сте сигурни, че може да имате заболяването и да го разпознаете рано.“

Кръв в урината

Кръвта в урината, наричана още хематурия, е често срещан симптом, свързан с рак на бъбреците. Ако забележите промяна в цвета на урината си, препоръчително е да потърсите лекарска помощ.

Болки в гърба

Постоянната болка в долната част на гърба или болката отстрани между ребрата и тазовата кост може да е признак на рак на бъбреците.

Аномалии на кръвта

Аномалии в кръвта като анемия или полицитемия могат да бъдат признак на рак на бъбреците.

Постоянна умора

Чувството за умора и слабост е често срещан страничен ефект от рак на бъбреците и това може да включва обща слабост или чувство на тежест, затруднено концентриране или намален интерес към нормалните задачи.

Загуба на тегло и/или загуба на апетит

Внезапната загуба на апетит понякога може да бъде свързана с рак на бъбреците./Zdrave.to

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button