СВЯТ

ООН се загрижи за осъдените на смърт в Иран гей активисти

Организацията на обединените нации (ООН) в петък изрази тревога  относно смъртните присъди, издадени от Иран срещу две активистки за гей права по обвинения в насърчаване на хомосексуализма.

„Ние сме дълбоко загрижени от смъртните присъди, издадени срещу двама ЛГБТ активисти в Иран“, каза Лиз Тросел, говорител на службата по правата на ООН, цитирана от AFP.

Тя изрази съжаление, че двете жени са били осъдени по неясно формулирано обвинение, без гаранции за справедлив процес“.

Припомняме, че Захра Седиги Хамедани, на 31 години, и Елхам Чубдар, на 24 години, бяха осъдени на смърт от Съда на ислямската революция в северозападния град Урмия, съобщиха от ООН.

Обвинението за разпространение на разврат по земята често се налага на обвиняеми, за които се смята, че са нарушили законите на шериата на страната, според организацията за правата на кюрдите Hengaw.

Хомосексуалността е забранена в Иран с неговия наказателен кодекс, който изрично криминализира еднополовото сексуално поведение както за мъже, така и за жени.

Но присъдите срещу Седиги Хамедани и Чубдар се смятат за изключително необичайни, като активисти казват, че не могат да си спомнят предишен случай на екзекуция, наредена за жена заради сексуалната им ориентация в Иран.

Amnesty International и редица други правозащитни групи вече се обявиха категорично срещу присъдите, както и властите във Франция.

Активисти често обвиняват Иран, че налага репресии на несъгласни с режима или различни малцинства.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button