ОБЩЕСТВО

Откраднаха вино за 1,5 млн. евро от голям ресторант

снимка: pixabay.com

Във Франция от легендарния ресторант Tour d’Argent („Сребърната кула“) бяха откраднати 83 бутилки колекционерско вино на стойност над 1,5 милиона евро, съобщи Le Parisien.

Загубата на ценни напитки е била открита през януари при инвентаризация на избите на заведението, където се съхраняват над 300 000 бутилки вина от различни епохи.Засега полицията не е открила следи от влизане с взлом или други улики, които да сочат евентуалните крадци.

Ресторантът се намира на покрива на сграда на Quai de la Tournelle в Париж, а избата му се простира на няколкостотин метра по поречието на река Сена. Освен всичко друго, в него се съхраняват вина Romanée-Conti. Цената на една бутилка с това вино от реколта 1999 г. може да достигне няколко десетки хиляди евро.
През 2022-2023 г. ресторантът беше затворен за мащабна реконструкция и отвори отново през октомври 2023 г, предава БГНЕС. 

„Сребърната кула“ е един от най-старите и престижни ресторанти в Париж, известен със своите патешки ястия. Според легендата на мястото, където се намира съвременното заведение, още през 1580-те години е имало хан, в който готвачът Рурто е приготвял изискани птичи пастети.

Един ден крал Хенри IV от Навара спрял в странноприемницата и след като опитал пастетите на Рурто, заповядал да бъдат доставени в двора. По-късно кардинал Ришельо, маркиза дьо Помпадур и други легендарни исторически личности са обичали да вечерят в „Сребърната кула“. През 20 век ресторантът бе посетен от кралица Елизабет II и сър Пол Маккартни.Смята се също, че „Сребърната кула“ е прототип на ресторанта на Огюст Гюсто от анимационния филм „Рататуй“. През юли 2023 г. беше съобщено, че крадци са проникнали във винен магазин в испанския регион Коста Брава и са откраднали девет бутилки скъпи вина пред очите на клиенти и продавач. Общата стойност на откраднатото е 117 100 евро.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button