ОБЩЕСТВО

Пазарджишки гинеколог разкри виновника за смъртта на 21-г. родилка Денислава

Известен акушер-гинеколог от Пазарджишката болница публикува пост в личния си профил във Facebook, в който представя своята версия за трагедията с младата родилка от Горна Оряховица преди дни. Д-р Илиян Траянов оневинява колегите си, обяснявайки какво е положението в повече от половината родилни отделения у нас, които не биха могли да спасят родилка с проблемите на 21-годишната Денислава, уточнява Bulnews.

Представяме ви експертното му мнение, което според много колеги и потребители на мрежата показва реалния проблем на здравеопазването у нас, без редакторска намеса:

„Относно починалата родилка в Горна Оряховица: Постпарталната кръвозагуба обикновено възниква внезапно и непредвидено и може да доведе до смърт на родилката в продължение до 2 часа от раждането. Няма застрахована жена срещу постпартална хеморагия.

Готовността за борба с острата кръвозагуба при раждането е организационен въпрос на всяко родилно отделение. В цял свят умират от такива кръвозагуби и в най-големите, и най-лъскави болници! Там обаче тези случаи не стигат до медиите! Никой лекар и никоя родилка не са застраховани от това!

Единственият шанс за спасяване на живота на родилката е животоспасяваща хистеректомия, наличие на новосевън при отключване на Дик синдром, наличие на кръвна банка и опитни реаниматори! Повече от половината родилни отделения в България работят без наличен новосевън, кръвна банка и с реаниматор на разположение! Най-лесно е да се хвърли вината върху дежурните лекари!

Никой журналист няма смелостта да попита директори, министри, здравна каса и т.н. – дали са създадени условия и организация за работа в това родилно отделение при екстремна спешност? Докато търсим проблема в лекарите, а не в чиновниците, хранещи се на гърба на медицината, подобрение няма да има!“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button