ПОЛИТИКА

Петков не се нареди сред лидерите, с които Путин и Зеленски са…

На 24 февруари се навърши 1 година от руската инвазия в Украйна. Още с началото на войната търсенето на диалог и заемането на позиция беше от ключово значение за всеки един от световните лидери, пише Tribune.bg

Европа и САЩ застанаха зад украинската кауза като дадоха подкрепа чрез военна техника, подслон за бежанците и изпращане на помощи. За целта президентът Володимир Зеленски разговаря с редица световни лидери – някой отидоха на крака в Киев, други комуникираха по телефон или чрез видеовръзка.

Опитите за търсене на решение на конфликта чрез комуникация е обект на изследване на сайта statista.com, който е извел броят на разговорите, проведени с Владимир Путин и Володимир Зеленски в периода 24 февруари 2022 година и 22 февруари 2023 г.

Взети са предвид само политиците, които са говорили с двамата политици през този период. Ако в един и същи ден са проведени няколко разговора, те се броят за един, подчертават от изданието.

И така сметката е следната  – френският президент Еманюел Макрон е с най-много – 40 разговора, следван от турския му колега Реджеп Ердоган  – 36, Олаф Шолц – 31, Шарл Мишел и Алекксандър Лукашенко с по 21.

На дъното са президентите на Ангола и Бразилия – Жоао Лоренцо и Жаир Болсонаро с по 5 разговора. 

Въпреки че „Politico” написа статия, че Кирил Петков и Асен Василев са спасили тайно Украйна – премиерът от „Промяната” не е посочен в статистиката на лидерите с принос към разрешаване на конфликта между Русия и Украйна. Или не е смятан за лидер, или гръмките съобщения на Петков за разговори с украинския президент са били от значение само за самия него.

ПРОЧЕТИ

Back to top button