ОБЩЕСТВО

Пламен Димитров: Хазартната зависимост се е увеличила поне 5 пъти

кадър: Нова тв

Това е само за последните 5 години, коментира психологът

Днес празнуваме 115 години от независимостта си. Независими ли сме наистина и ако не, от какво се нуждаем, за да бъдем?

„Опитах се да видя колко български трибагреници са провесени през прозорците и балкони в София и съм разочарован. Колко щеше да е хубаво само с обявяването и честването на независимостта да се осъществява. Не, тя е борба и в действителност няма такова нещо.

Това е мит, идеал. В този свят всичко е силно взаимозависимо. Тук трябва да покажем емоционално здраве и компетентност, за да можем да правим избори, които увеличават степента на свободата“, каза психологът д-р Пламен Димитров.

Той сподели, че динамиката в институциите отдавна е изследвана от експерти и направи заключение: „Когато не можеш да решаваш работната си задача, заместваш това с разцепване на свое и чуждо. И там борбата за надмощие замества фокуса на онази действителната задача на лидерите и институциите“. Според госта имаме отдавна такава динамика, но е друг въпросът, че се отстояват частни интереси.

„Има морална част във въпроса за независимостта. Всичко, което правиш или не правиш, всичко, което казваш или не казваш на политическата сцена, има последствия. Ако нямаш рефлекси и дълбочина, ти взимаш краткосрочни решения и не обслужват широки интереси. Доверието в обществото е измерител за това колко хората се чувстват зависими. Никой не коментира какъв е ръстът от хазартната зависимост например, а той е голям. Само за последните 5 години се е увеличили поне 5 пъти“, коментира д-р Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му не се решават ключови въпроси, определи психично-здравната ни система като рухнала. Според него има хроничен сигнал от обществото, че нямат доверие към управляващите. Той обясни, че всички сме взаимозависими, а зависимостта има две посоки. Едната е здравословна – например на родителите, които умеят да превръщат детето в разумен възрастен. Другата е патогенна – манипулацията.

„Имаме нужда не от минута мълчание, а от минута наука. Освен допълнителния празничен ден ще е хубаво човек да се замисли каква е неговата роля в системите, в които участва. България има огромен ресурс от интелигентни хора, които обаче не искат да влизат в политически партии, защото мислят, че това ще е зле за тяхното морално здраве. Политиците развалят политиката, не обратното“, категоричен е д-р Пламен Димитров.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button