СВЯТ

Планът “Лондонски мост” е в действие, следват “Пролетен прилив”, “Козирог” и “Перо”

Планът за действие с кодовото име “Лондонски мост” заработи с точността на Биг Бен веднага след кончината на кралица Елизабет II. В него точно е описано какво действие в кой момент трябва да се извърши.

Провъзгласяването на новия суверен – крал Чарлз III, протича под кодовото име “Пролетен прилив”. Макар вече да е крал, Чарлз ще бъде коронясан по-късно, вероятно догодина, след като се спазят всички процедури.

На втория ден след кончината ковчегът с тленните останки на монарха потегля от Балморал, за да бъде докаран в Бъкингамския дворец. Това е операция “Козирог”. Придвижването до столицата става с кралския влак. На четвъртия ден се предвижда репетиция за шествието на ковчега на покойната кралица от Бъкингамския дворец до Уестминстър Хол.

Първото голямо церемониално събитие, предшестващо погребението, ще бъде на петия ден. Тогава започва операция “Перо” – ковчегът ще бъде пренесен от Бъкингамския дворец до двореца Уестминстър за началото на петте дни поклонение. Очаква се той да бъде поставен на лафет. Уестминстър Хол ще бъде отворен за посетители 23 часа на ден.

Представителите на Британската общност ще започнат да пристигат в Лондон на седмия ден, а на осмия те ще бъдат приети от крал Чарлз III. Следващият ден на краля ще е посветен на аудиенции с чуждестранните кралски семейства, пристигнали за погребението. Очаква се сто държавни глави да почетат кралица Елизабет II.

Самото погребение ще се състои в Уестминстърското абатство на десетия ден, който е обявен за ден на национален траур. Ковчегът ще бъде пренесен от Уестминстър Хол в процесия до абатството. След едночасовата служба голямо церемониално шествие ще придружи ковчега до Хайд парк, където той ще бъде прехвърлен върху карета, за да отпътува до Уиндзор. След процесия през Уиндзор той ще бъде посрещнат в параклиса Сейнт Джордж, където ще бъде спуснат в кралската гробница.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button