ОБЩЕСТВО

Политологът Слави Василев: Вероятността да се създаде правителство и устойчиво мнозинство след изборите е много малка

снимка: Булфото

„Президентска република е общо понятие, което не би трябвало да кара българите да се страхуват, че това е авторитарен режим. Това не е концентрация на властта в един човек, а концентрация само на изпълнителната власт, което не означава, че той ще взема сам решенията, а че ще бъде пряко отговорен пред народа“.

Това заяви пред БНР политологът Слави Василев, който от началото на първия мандат на Румен Радев застъпва тезата за промяна на държавното устройство в посока президентска република.

По думите на Слави Василев с един референдум няма как да се предизвика промяна в държавното устройство, но Трифонов ще успее да наложи една нова тема:

„Той имаше смелостта да открехне врата за промяна в държавното устройство.

Това ще накара всички сериозни лица в държавата да се обърнат към българите и да кажат какво мислят. Този дебат ще продължи и след изборите на 2 октомври. Вероятността да се създаде правителство и устойчиво мнозинство след изборите е много малка. Отварянето на тази тема днес ще е с продължение“.

Той сподели, че се е срещал с лидера на ИТН Слави Трифонов, но преди активното му влизане в политиката:

„Опитах се да го убеждавам, че сериозна системна промяна, каквато е необходима в България, е не само да се промени изборното законодателство, а да се преосмисли цялата архитектура на държавната власт. Тогава той не пожела да чуе. Сега, като е видял нещата отвътре, опитът му в Народното събрание очевидно го е накарал да размисли и е стигнал до правилния извод“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button