ЗДРАВЕ

Порнофилмите и анаболите убиват мъжката потенция

Според специалисти най-различни фактори се отразяват негативно върху потенцията: сърдечносъдови заболявания, хормонален дисбаланс, невротични разстройства, преохлаждане на краката. Някои патологии изискват незабавна консултация с лекар. Но нерядко нарушението на потенцията е обусловено от мъжките навици, за които разказва руският уролог-андролог д-р Хюсеин Садъков. 

• Заседналият начин на живот.

Ниската физическа активност е един от най-разпространените проблеми на съвременния човек. Повечето мъже прекарват деня си на работното място, след което се качват в колата и се прибират у дома. Не им остава сила и време дори за една обикновена разходка, а камо ли за фитнес. Такъв начин на живот води до застой на кръв в малкия таз. Често по тази причина се развива простатит, което впоследствие се отразява на сексуалната активност. 

• Анаболни стероиди. Много мъже водят активен начин на живот, което е добре, но някои от тях започват да приемат анаболи. А това вече е лошо. Когато тестостеронът постъпва отвън, организмът го възприема като сигнал за това, че вече не е нужно да се изработва собствен хормон. Следствие от приема на анаболни стероиди е дисфункцията на тестисите, понижаване на либидото и нарушение на еректилната функция.

• Гледането на порнофилми. Ако това не се съпровожда с полов акт, провокира застой на секрет в простатната жлеза и семенниците. Ако го правите често, се стига до развитие на сериозни сексуални нарушения, на първо място преждевременно семеизпразване и понижаване на еректилната функция.

• Чести мастурбации. Честите мастурбации също провокират преждевременно семеизпразване, а след това и психогенна еректилна дисфункция.

• Недоспиването. Ритъмът на живот на повечето съвременни мъже не им позволява не само да си отдъхнат пълноценно и да се отпуснат, но и да се наспят. За възстановяване на силите средно е нужно да спят около 7-9 часа. На практика успяват да поспят 5-6 часа. Редовното недоспиване се отразява крайно негативно както на психоемоционалното състояние, така и на хормоналния фон.

• Работохолизъм. Стремежът на мъжа да печели повече изисква много да се работи. И това е така. Но в крайна сметка, прекарвайки в работа 24/7 и постоянният стрес, провокират понижаване на настроението и нарушаване на хормоналния фон. А това вече е пряк път към понижаване на потенцията.

• Прием на антидепресанти и противоневротични препарати. Опитвайки се да се справят с проблемите, мъжете могат да започнат да приемат препарати, за да се справят с неврозата и депресията. За съжаление, такива средства имат и странични ефекти. В частност, те могат значително да понижат либидото и да влошат еректилната дисфункция.

• Злоупотреба с фастфуд. За да поддържат здравето си, мъжете трябва да се хранят правилно. Нужно е да включат полезни продукти в менюто си, с високо съдържание на белтъчини, различни витамини и минерали. Това е идеалният вариант. На практика много мъже през деня наблягат на бързото хранене. Освен чувство за бързо насищане няма друга полза от подобни ястия. Но пък са достатъчно вредни. Заради честата употреба на висококалорична храна се развива инсулинова резистентност, хиперхолестеринемия, затлъстяване и в резултат се стига до сексуална дисфункция.  

• Злоупотреба с алкохол. Алкохолът предизвиква атеросклеротични промени в съдовете, провокира чернодробни заболявания, което води до нарушаване обмяната на веществата. Това съпътства развитието на различни форми на сексуални нарушения.

Отделно от това се налага да наблегнем на вредата от бирата. Много мъже смятат, че това е съвършено безобидна напитка, която не може да навреди на здравето. Уви, не е съвсем така. Бирата съдържа фитохормони, които имат структурно сходство с естрогените – женските хормони. В крайна сметка се нарушава хормоналният баланс у любителите на бирата. А понижаването на нивото на тестостерона влече след себе си неприятни последствия, предизвиква понижаване на либидото и влошаване на оргазма. Тъй като бирата е висококалорична напитка, мъжете постоянно покачват тегло.

Излишъкът от естрогени спомага за отлагане на висцерална мазнина, затова се появява „биреното коремче“. В някои случаи високата концентрация на женски хормони може да провокира повишаване нивото на пролактина, чийто излишък също може да стане причина за нарушаване на потенцията.

• Тютюнопушене. Пристрастяването към цигарите е още един фактор, който може да понижи потенцията. Първо, никотинът влияе на състоянието на съдовете: влошава кръвонапълването на кавернозните тела, което е причина за проблеми с ерекцията. Второ, въглеродният окис провокира понижаване съдържанието на кислород в тъканите, заради което страда имунитетът, повишавайки риска от възпалителни заболявания на пикочно-половата сфера. Тютюнопушенето влияе и на дейността на ендокринната система и влече след себе си нарушение на хормоналния фон.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button

����� ������

�������� �� ����

������ �� �������