ИКОНОМИКА

Посочиха борсово търгуваните стоки, в които е най-добре да се инвестира

Икономисти от инвестиционната банка Goldman Sachs препоръчаха на инвеститорите да влагат средства в борсови търгувани суровинни стоки, на фона на повишен риск от рецесия в близко бъдеще. Причината е, най-общо казано, че суровините имат големи шансове за скорошно възстановяване, на фона на задълбочаваща се енергийна криза, пише Bloomberg .

Анализаторите Сабине Шелс, Джефри Къри и Деймиън Курвалин смятат, че рискът от рецесия извън Европа (в САЩ) през следващите 12 месеца ще е доста нисък. А същевременно спадът на петролния пазар сега предоставя „привлекателна входна точка“ за дългосрочни инвестиции.

Цените на суровините скочиха рязко през юни, тъй като конфликтът в Украйна наруши производството и причини прекъсвания на веригите за доставки.

Но след това темпът на поскъпване на суровините общо взето отслабна, поради опасенията за идваща рецесия, тъй като големите централни банки, включително Федералният резерв на САЩ (Фед), започнаха рязко да затягат паричната си политика, за да овладеят инфлацията.

Докато инфлацията в САЩ остава висока, а Фед вероятно ще остане „ястребов“ през септември относно повишението на основната лихва – пишат анализаторите от банката в бележка, озаглавена – „Купувайте суровини сега, а за рецесията ще се тревожите по-късно“.  

Обаче не всички големи банки на Уолстрийт са настроени оптимистично по отношение на търговията със суровини – някои се придържат към по-балансиран подход относно перспективите за борсово търгуваните суровини.

По-специално, Citigroup Inc предупреди през юли, че цената на петрола може да падне до 65 долара за барел към края на тази година, ако търсенето започне да намалява. Суровият петрол марка Brent напоследък се търгува за около $100 за барел.

Goldman Sachs същевременно предупреди, че перспективите за инвестиции във суровини може да не са „гладки“, особено ако курсът на долара продължи да расте, което оскъпява суровините (а и други стоки) за притежателите на други валути (извън долара).

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button