ОБЩЕСТВО

Проф. Георги Попов: Рискът от нова грипна вълна през тази година още не е отпаднал

кадър Нова нюз

Рискът от нова грипна вълна през тази година още не е отпаднал, тъй като сезонните вируси не са си отишли. Усложненията обикновено се забелязват към края на епидемията. Точно сега може да се наблюдават най-тежките – УНГ, сърцето. Болницте, които са прекарали грип и имат продължителна кашлица, да се направят изследвания за пневмония.

Ако имаме сърцебиене, задължително да се направи консултация с кардиолог, както и ако има болки в УНГ, да се потърси лекар. Това каза пред Нова нюз проф. Георги Попов.

Според него възрастният човек винаги кара по-тежко обривите и шарките. „Доста често срещам болни от варицела. При възрастните и обривът е по-обилен, и повече органи се засягат. Заболяване след ваксинация рядко се случва, но обикновено, ако стане, това е защото още не са се образували антитела“, обясни инфекционистът.

Пациент с варицела споделя, че се е заразил от детето си и не е очаквал да му се случи, защото вече я е прекарвал като дете. Усещането е било сякаш лицето му гори, кожата го е боляла и е имал температура. Имал е отпадналост и е усещал вътрешен студ. Първият обрив се появява на гърдите. Той е на 45 години.

По думите на проф. Попов ваксината за варицела при онкоболни, трансплантирани или болни от СПИН е задължителна. „При липса на имунизация е възможно да се стигне до летален изход. След поставяне на диагнозата веднага да се сложи ваксина. Всички останали могат да го направят в подходящ период от време“, призова той. 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button