ОБЩЕСТВО

Проф. Пламен Киров разкри кой стои зад ротационната сделка на ГЕРБ и ПП

Автоматизъм при смяна на министър-председателите няма. Когато той си подаде оставката, цялото правителство е в оставка и трябва отново да се задейства конституционната процедура с връчване на проучвателен мандат.

България все повече се превръща в република с ротационно управление. Не парламентарно, а ротационно управление, като ротацията вече е придобила ранг на конституционен принцип.

 

Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия.

По думите му това е „класическо коалиционно обединение на първата и втората парламентарна група, което ще излъчи правителство“: 

„Всякакви червени линии бяха прекрачени и имаме едно коалиционно споразумение, макар и не оформено по начина, по който се прави в други държави“.

Извънредно от НС: Мария Габриел и акад. Денков разкриха плановете си за правителство TV

Проф. Киров подчерта, че няма никаква гаранция, че ротацията ще се случи след 9 месеца.

Според него в появата на тази коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е имало намеса на „външни фактори“: „Началниците въведоха ред и в крайна сметка ще се роди едно такова коалиционно правителство“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button