ИКОНОМИКА

Проф. Румен Гечев: Завършването на АЕЦ “Белене“ ще промени облика на българската икономика

„В трудната четворна коалиция БСП прояви диалогичност, джентълменство, разбиране, но в същото време беше и категорична. Ние се радваме, че Българската социалистическа партия успя да убеди своите партньори и заедно да гласуваме по-голямата част от социално-икономическата програма на левицата, която беше програма по увеличаване на доходите. Първо на работещите млади семейства, помощта за бизнеса и защитата на най-уязвимата част от обществото – пенсионерите с първите много важни стъпки в увеличението на пенсиите.“

Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в Плевен проф.

Румен Гечев по радио “Фокус“.

По думите му, четиримата министри на левицата са свършили добра работа, което е оценка и на българското общество. „Без Българската социалистическа партия, тази коалиция нямаше да просъществува дълго и приносът на БСП е забележим, затова отиваме към изборите с открито лице“, каза още той.

„Нямаше как нашите предложения да бъдат приети без подкрепата на нашите партньори, ние никога не сме го отричали това. Но няма никакво съмнение, че инициатор беше Бъларската социалистическа партия“, категоричен е социалистът по отношение на преписването на чужди заслуги.

Според Румен Гечев БСП е заела категорична позиция по някои външнополитически проблеми и даде например: „Имаме сериозен принос, че България е една от трите страни в ЕС, които не изнасят оръжия за Украйна.

Второ – ние гласувахме категорично против френското предложение относно Република Северна Македония. Ние бяхме и против изгонването на 70-те руски дипломати, тъй като това са тежки последици за българската икономика.“

Социалистът уточни, че при последните два примера партньорите не са ги послушали, но тези решения са взети след вота на недоверие към правителството, затова е нямало смисъл БСП да напуска коалицията.

„Нашите избиратели очакват БСП да продължи да бъде стожер на социалната сигурност на българското общество“, заяви проф. Гечев  и продължи:

„Българите видяха, че в рамките на сложната коалиция ,БСП беше предвидим партньор, показа правотата на своите предложения.

БСП първа предложи да има таван на цената за електроенергия, а преди години организирахме референдум за АЕЦ “Белене“, тъй като в последните 15 години настояваме, че ядрената енергетика има бъдеще и проектът трябва да бъде завършен“, коментира той и допълни, че и за двете неща се се оказали прави.

Във връзка със срещата си в Белене, проф. Гечев заяви: „Гражданите дадоха много висока оценка на позицията на БСП за АЕЦ “Белене“. Завършването на проекта и развиването на ядрената енергетика има не само регионално значение, но ще промени облика и на цялата българска икономика, ще осигури енергийни ресурси на конкурентни цени за българския бизнес и българските домакинства“, смята социалистът.

„Ние уверихме хората, че ако получим доверие и БСП участва в управлението след изборите, категорично ще направим и третата стъпка в пенсионната система, така че тя да придобие справедлив европейски вид“, заключи Румен Гечев.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button