ПОЛИТИКА

Радев със силна заявка в ОАЕ

България има амбицията за много по-активен двустранен диалог с Обединените арабски емирства, който да води до конкретни резултати в енергетиката, високите технологии, иновациите, транспорта и други области от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев, който пристигна в Абу Даби за официалното си посещение в Обединените арабски емирства на 1 и 2 септември, съобщиха от пресслужбата на президентството. 

Държавният глава бе посрещнат от почетен строй и проведе работна среща с Ахмед Али Ал Сайе – държавен министър, координиращ и двустранните отношения с Република България. 

Визитата на българския президент е по покана на президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.

В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, който ще посрещне утре държавния глава Румен Радев с официална церемония в президентския дворец в Абу Даби. Двамата ще имат среща „на четири очи“, след което ще се проведат пленарни разговори между официалните делегации на България и ОАЕ.

В присъствието на двамата президенти ще бъде подписан Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства. Целта на споразумението е да насърчи развитието на сътрудничество в широк спектър от области, сред които икономиката, търговията, инвестициите, туризма, образованието, дигиталните технологии, културата, младежта и спорта.

В Президентския дворец в Абу Даби ще бъдат подписани и двустранни документи за разбирателство в сферата на туризма, на земеделието, на образованието, на културата, както и Меморандум за разбирателство за обмен на новини и сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и осведомителната агенция (WAM) на ОАЕ.

Двете държави работят и за постигане на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между правителствата на България и ОАЕ.

Президентът Румен Радев ще открие в Абу Даби бизнес форум, в който ще вземат участие представители на компании от двете държави в областта на високотехнологични производства и иновациите, транспорта, информационните и комуникационните технологии, енергетиката, отбранителната индустрия.

В официалната делегация, водена от българския държавен глава, участват членове на служебното правителство – заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

В състава на делегацията са още кметът на София Йорданка Фандъкова, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, представители на бизнеса и други институции. 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button